过山车

景观 / 居住环境 2021-11-21 18:41

过山车
Rollercoaster

该项目位于北京最好的职业学校之一的宁静环境中,旨在为学校提供标志性形象,并重新定义校园中心广场现有公共空间的用途。最初,客户希望在广场上放置一个具有纪念性效果和规模的主题雕塑。一个巨大的基座甚至已经为雕塑搭建好了。然而,广场的明显问题实际上是严重缺乏有效的公共空间,使学生能够聚集和交流。学校真正需要的不是位于校园中心的纪念碑,而是一个人性化、功能性的学生聚集空间和学校活动的活动空间。因此,为了创造高效的公共空间,我们提出了一种类似“过山车”的连续自折叠带结构。该结构立体折叠,形成一系列空间,如开放式花园、遮阳亭和展览走廊。整个地带围绕着场地上现有的树木,并在这些树木之间弯曲,因此这些树木得到了很好的保护,并最大限度地用于遮荫。像过山车一样的结构给学校带来了一个高度可识别的身份,以及一个受到学生广泛欢迎的有趣形象。
Situated in a tranquil environment of one of the best vocational schools in Beijing, the project aims at providing an iconic image to the institution as well as redefining the use of an existing public space on the central square of the campus. Initially, the client wanted to put on the square a themed sculpture with a monumental effect and scale. A huge pedestal was even already built for the sculpture to put on. However the obvious problem of the square is actually a severe lack of effective public space that would allow students to gather and communicate. What the school really needs is not a monument in the center of the campus, but a humanistic and functional gathering space for students and an event space for school activities. Therefore, with the intention to create an efficient public space, we proposed a continuous self-folding belt structure that resembles the image of a “roller coaster”. The structure folds three-dimensionally to create a series of spaces such as open gardens, shaded pavilions and exhibition corridors. The entire belt bends around and in-between the existing trees on the site so they are well-preserved and maximally utilized for shading. The rollercoaster-like structure presents a highly recognizable identity to the school as well as a fun image that was widely welcomed by the students.

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Rollercoaster

© Interval

Design: Interval Architects
Project Architect: Oscar KO, GU Yunduan
Location: Beijing
Area: 1200m2
Constructed: 2011
Project Architect: Oscar KO, GU Yunduan
Lighting Consultant: MIAO Hailin
Text: Interval Architects

以上内容来自「landezine」,感谢超凡脱俗整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
过山车