景观视频教程

皮特街购物中心

景观 / 居住环境 2021-11-1 03:25

皮特街购物中心
Pitt Street Mall

托尼·卡洛建筑:夏季工作日平均有60000人通过皮特街购物中心。它的零售租金是世界上最高的。然而,在过去二十年中,由于密集的行人交通和相邻主要零售商店和拱廊的不断重新开发,购物中心的公共领域已经恶化。项目简介旨在重建皮特街购物中心的城市设计、公共设施和环境质量,使其成为悉尼零售中心内卓越的公共空间。该项目基于三个关键的城市设计要素或系统。
Tony Caro Architecture: 60,000 people pass through Pitt Street Mall on an average summer weekday. Its retail rental rates are amongst the highest in the world. However over the past two decades, the Mall’s public domain had deteriorated due to the intensive levels of pedestrian traffic and incessant re-development of adjacent major retail stores and arcades. The project brief was to re-instate the urban design, public amenity and environmental qualities of Pitt Street Mall as the pre-eminent public space within the retail heart of Sydney. The project is founded upon three key urban design elements or systems.

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© Brett Boardman

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

Pitt Street Mall

© TCA

The Floor

虽然该购物中心在20世纪70年代末被列为行人专用区,但通过保留其原有的皇冠街道轮廓,它仍然具有“铺砌街道”的特征。该项目提供了一个机会和预算,以重新配置整个地平面,使其表面更像“地板”,从而使空间具有独特的、公共房间般的质量。现有路缘线街道排水涵洞被改造为树木灌溉水库,排水沟被重新安置到中央线形,从而使横坡更加平坦,并增强了相对狭窄走廊内的宽度感知。
Although the Mall was pedestrianised in the late 1970’s, it continued to have the character of a “paved street” through retention of its original, crowned-street profile. The project offered an opportunity and budget to reconfigure the entire ground-plane with a more “floor-like” surface, in an effort to invest the space with a distinct, public room-like quality. The existing kerb-line street drainage culverts were converted to tree irrigation reservoirs and the drain relocated to a central alignment, allowing for much flatter cross-falls and an enhanced perception of width within the relatively narrow corridor.

城市当代的铺路材料与传统的路缘石材料交织成一种丰富的、地毯式的图案,贯穿整个楼层,强化了商场的空间几何结构,并形成了对中央排水渠的关注。排水格栅元件为球墨铸铁,具有抽象的蜿蜒轮廓,安装在隐蔽框架内,使其与相邻的铺路石简单直接地结合在一起。
The central drainage channel is an interpretation and expression of the Tank Stream, originally a pristine fresh-water brook and Sydney’s primary settlement raison d’etre. The Tank Streams arose from a marsh to the immediate south of the Mall, and it continues to run encapsulated below Pitt Street to this day.
Interweaving of the City’s contemporary paving palette with traditional kerbstone materials into a rich, carpet runner-like pattern across the entire floor reinforces the Malls spatial geometry and creates a focus on the central drainage channel. The drainage grate elements are ductile cast iron with an abstracted sinuous profile, seated within a concealed frame to integrate it simply and directly with the adjacent paving stones.

Furniture and Landscape

The Brief also suggested a custom suite of street furniture. Seating is in extremely high demand within this intensively used space, and is arranged in a variety of configurations below the trees that allow the public to sit in sociable groups or individually.

TCA与制造商和铸造厂密切合作,以设计和交付满足预算、施工方法、维护和可访问性要求的一系列材料、细节和饰面套件。长条座椅集成了服务设施和IT功能,使购物中心能够在一天中用于各种娱乐和公共活动以及季节性活动。家具由实心砂铸青铜、南方黑色剥落花岗岩底座和再生牛脂木制成。这些材料与悉尼公共领域遗产的传统材料产生共鸣。定制的起泡器也被设计出来,与向羽翼未丰的蜂群提供淡水的水箱流产生共鸣。现有的榆树在必要时用新的标本加以补充。重要的是,商场的树木是落叶的,这样公共领域就可以捕捉到冬季午餐时间宝贵的一小时阳光。
TCA worked closely with fabricators and foundries to design and deliver the suite with a range of materials, details and finishes that met the budget, construction methodology, maintenance and accessibility requirements. The bench seats integrate service utilities and IT functions that allow the Mall to be used for a wide range of entertainment and public events over the course of a typical day and for seasonal events. The furniture is made from solid sand-cast bronze, Austral Black exfoliated granite plinths and re-cycled tallow-wood. These materials resonate with the traditional materials of Sydney’s public domain heritage. Custom bubblers were also designed, resonating with the Tank Streams fresh water supply function to the fledgling colony. Existing Chinese Elms were augmented by new specimens where necessary. It is important that the Mall trees are deciduous, allowing the public domain to capture a precious hour of lunch-time sun in winter.

Catenary Lighting

确定了一个机会,为皮特街购物中心开发一个定制的公共照明系统,以庆祝其独特的零售特征,并和该空间的整体概念框架产生共鸣。考虑了多种照明策略,最终将重点放在一个集成的接触网照明系统上,该系统避免了商场地板上的额外杂乱,满足了公共和环境照明要求,并为项目创造了独特的形象。中央悬链线由一系列连接到相邻立面的最小、精致的弓弦桁架支撑。中央带支撑着一条管状定制LED灯具带,这些灯具在商场地面上方的天空中形成了一个平面的悬浮光画布。这些灯可以远程编程用于特殊活动、深夜购物、季节性展示和现场特定艺术品。
An opportunity was identified to develop a custom public lighting system for Pitt Street Mall that celebrated its unique retail character and was resonant with the the overall conceptual framework for the space. Numerous lighting strategies were considered, with an eventual focus upon an integrated catenary lighting system that avoided additional clutter on the Mall floor, addressed public and ambient lighting requirements, and created a distinctive image for the project. The central catenary is supported by a series of minimal, refined bowstring trusses connected to adjacent facades. The central band supports a ribbon of tubular, custom LED luminaires that create a planar canvas of suspended light in the sky above the Mall floor. The lights can be remotely programmed for special events, late night shopping, seasonal displays and site-specific artworks.

2013 NSW ARCHITECTURE AWARD FOR URBAN DESIGN JURY CITATION:

陪审团认为,在这种疯狂的环境中,这种设计的潜意识存在是完美的。评审团奖励并认可项目团队和悉尼市的承诺赞助,以确保卓越设计在该市公共领域蓬勃发展
The Pitt Street Mall Public Domain Upgrade is functional and yet poetic.
Through their simplicity, clarity and understatement each element of the project – the carpet of paving, the placement of trees to shade seats and intelligent lighting – combine to equal more than the sum of the parts. The paving is more than practical. A former crest along the centre of the mall has been regraded to a trough with a single centreline drain that catches the water and echoes the historic tank stream in its alignment and detail. The seats are elegant in form and detail. They are arranged to accommodate incidental perching or planned meetings and are carefully placed out of the way of pedestrian movement, while the fine catenaries of lights just above adjust to neighbouring ambient light levels or special events. The restrained aesthetic language is designed to be elegant, robust and timeless. It is a refreshing change from the mall designs of the 80s. Here, less is more and the result is calm and smart. It is smart because it enables the rapid movement of people between the retail clutter. It is calm – some will look at this work and award and ask ‘But what has the designer done?’ because it feels just right.
The jury felt that the subliminal presence of the design works perfectly for this frenzied environment. The jury awards and acknowledges the project team and the committed patronage of the City of Sydney to ensure design excellence flourishes in the city’s public domain.

other details:

项目团队:托尼·卡洛、亚历克斯·科尔、布莱尔·杨、杰森·弗雷泽、路易斯·查普曼。
Name: Pitt Street Mall Public Domain Project
Landscape Architecture: Tony Caro Architecture
Client: City of Sydney
Cost: $10M
Floor Area: 3,800sqm
Address: Pitt Street Mall, Sydney NSW 2000
GPS Coordinates: Latitude: 33°52’11.76”S, Longitude: 151°12’29.71”E
Project Team: Tony Caro, Alex Koll, Blair Young, Jason Fraser, Louise Chapman.

总承包商:Westfield Construction
Landscape: SMM
Structural: Enstruct
Electrical Engineer: Haron Robson & FIP Electrical Civil: TLB & QMC
Hydraulic: Warren Smith + Partners
Traffic: Traffic & Transport Planning Associates Public Artist: McGregor Westlake Architecture Furniture Fabricator: AMC+F – Jeff Clarke
Lighting Fabricator: 3S Lighting Australia
Catenary Fabricator: Ronstan
Universal Access: Access Australia
Head Contractor: Westfield Construction

以上内容来自「landezine」,感谢雪鹰forever整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
皮特街购物中心