景观视频教程

特莱基广场

景观 / 居住环境 2021-9-25 15:24

特莱基广场
Teleki Square

乌吉拉尼/新方向风景区:Teleki广场位于布达佩斯市中心社会最多元化、色彩最丰富的区域,位于该市最不利的街区之一。在欧盟成功投标资助广场翻新后,启动了一个以社区为基础的包容性规划过程,这将导致现在的一个贫瘠、名声不好的地方,在这个极度缺乏户外娱乐和社交机会的城市,犯罪猖獗、功能缺失的空间成为一个重要的邻里中心。
Ujirany / New Directions Landscape Arcitects: Teleki Square is located in Budapest’s centre’s socially most diverse and colorful areas, in one of the city’s most disadvantaged neighbourhoods. Following a successful EU tender for funding the renovation of the square, an inclusive community-based planning process was initiated that would result in what is now a barren, ill-reputed, crime-ridden and functionless space becoming a vital neighbourhood centre in a part of the city desperately lacking outdoor recreational and social opportunities.

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

© Tamás Bujnovszky

Teleki Square

© Tibor Vermes

Teleki Square

© Tibor Vermes

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

© Gyula Nyari

Teleki Square

© Ujirany

Teleki Square

以社区为基础的Teleki广场改造旨在表明,促进合作、互动和参与的干预措施——通过这些干预措施可以发展强大的地方社区认同感——在当今社会中发挥着越来越重要的作用,积极参与创建生机勃勃、宜居的城市。就Teleki广场社区公园而言,包容性规划过程对于创造包容性设计至关重要。它现在的未来被想象成一个充满生命的未来,并将鼓励人们互动的各种活动框架化。
The community-based reinvention of Teleki Square aims to show that interventions which promote cooperation, interaction and participation, – through which strong local community identity can be developed -, play an increasingly important role in societies of today, taking active part in creating lively, livable cities. In case of the Teleki Square Community Park the inclusive planning process was essential in creating an inclusive design. Its’ future now is imagined as one which is full of life and frames different activities that will encourage people to interact.

除了实现包容性设计概念外,基于过程的设计的最重要成果之一是成立了Teleki广场协会,该协会目前积极参与该地区目前和未来的激活活动。居民们已经参与了许多公共艺术活动的组织,制定了自己的计划,如庆祝设计阶段结束的花园派对,甚至在现场组织了圣诞派对。这些文化活动已经表明,它们可以成为有效的工具,为改变和发展社区的未来前景做出巨大贡献。
Apart from the realization of the inclusive design concept, one of the most important outcomes of the process based design was the formation of the Teleki Square Association which now takes active part in the present and future activation of the area. The residents already took part in the organization of numerous public art events, developed their own programs such as the Garden Party to celebrate the end of the design phase, and even organized a Christmas Party on the site. These cultural activities already show that they can be effective tools in place-making and strongly contribute to changing and developing future perspectives of the community.

基于过程的社区项目——其方法在匈牙利尚未得到广泛应用——试图成为一个积极的例子,支持社区规划有助于形成参与性公民身份,并使当地人能够在生活中采取行动,改变他们的直接环境。它还试图表明,在设计过程中融入当地人在探索当地身份和创造社会包容性空间方面发挥着重要作用,从而为社会和物质可持续性奠定了基础。该协会作为居民和市政当局之间的中介机构,也组织资本基金,以赢得资金,例如,实现多功能社区舞台项目,该项目将在社区车间内实现,与社区花园一样。
The process based community project -in its approach not so widely used yet in Hungary- tries to be a positive example in underpinning that community planning helps participatory citizenship to arise and enables locals to take action in their lives to effect changes in their immediate environment. It also tries to show that envolving locals in the design process plays an important role in exploring local identity and in creating socially inclusive spaces, hence gives base to social, hence physical sustainability. The Association, which takes the role of intermediary between the residents and the municipality, also organizes capital funds in order to win money for eg. the realization of the multifunctional community stage project, which will be realized within a community workshop, alike to the community garden.

总的来说,可以说当地人和现场已经成为该区重建过程中的一个积极的、不可分割的组成部分,有助于重建的社会方面。希望这一过程在时间上——由于当地的参与——将真正启动人与空间之间的有意义的接触,从而帮助创造一个开放的、文化更丰富的、融入社会的环境。
Overall it can be said that the locals and the site have already become an active, integral part of the quarter’s regeneration process, helping the social aspects of the rehabilitation. Hopefully this process in time -thanks to the local involvement- will truly initiate a meaningful engagement between people and space, consequently helping the creation of an open and a culturally richer and socially embedded environment to arise.

Space structure

We divided this triangular square for further triangles by the help of the inner road-system, and the following functions has been situated inside them:

1. The Forum-Vestibule
is outside of the fence, located in the corner of the square. This part functions as the foreground of the park, the main entrance can be reached here. The most emblematic element of this part is an outdoor clock.

2. Event place
is just behind the main entrance, yet inside the fence. Its primal element is a wooden stage framed with integral benches, and with a partial roof. This part is for entartainment and also is a meeting point with the single benches under the trees.

与活动场所有机地联系在一起。这里有一个很大的楼梯,作为木制舞台的礼堂,在另一边的倾斜的日光浴草坪上继续延伸。这里有五个具体的信息栏,展示了广场的历史和改造过程。
3. Daytime Forum
is organically connected with the Event place. A large stairs place is found here, which functions as the auditorium of the wooden stage, and it continues in a declivous sunbathing lawn on the other side. Five concrete information columns, showing the history and the process of the reinvention of the square, are placed here.

在下面的三角形中,可以找到形状不规则的花坛、长凳和一个小喷泉。部分花坛将由社区种植,将来也将保留。另一部分是荫蔽休息和阅读花园,位于公园最木质的区域。长椅、户外棋桌和阴凉的地面植被都在这附近规划。
4. The Ornamental Garden and the Reading(room) Garden
are placed in the following triangle, irregular shaped flower beds, benches and a little fountain can be found here. Some parts of the flower beds will be planted by the community, and also they will mantain them in the future. The other part is the shaded resting and reading garden, located on the most woody area of the park. Benches, outdoor chess tables and shady ground vegetation are planned around here.

有四个不同的区域:1-5岁儿童花园、儿童花园、丘陵花园和青少年角。1-5岁儿童的花园位于该区域的中心,主要受保护,周围有喷泉草和薰衣草。组织元素是一个像码头一样的木制建筑,它将两个沙箱框起来。在这里可以找到秋千、滑梯和回旋处。儿童花园也与“码头”紧密相连。三个大型木制框架,包括一个饮水机、一个花坛和一个供残疾儿童使用的沙箱,以及一个儿童舞台。这里还放置了两个堆肥器,它们可以适合举办社区课程。丘陵花园是为年龄较大的孩子而建的,这是一个由短山(60-150厘米高)构成的大草坪,带有游乐场元素(mettalic滑梯、鸟巢摇摆)。令人遗憾的是,计划中的树丛中的独木舟般的儿童木制城堡无法实现,因为成本有限,因此该非政府组织打算稍后通过适当的投标获得适当的金额。青少年角落是一个由托盘和混凝土元素组成的系统,青少年可以在这里自由见面、聊天和聚会。翻新后的旧乒乓球桌被重新安置在这里,低混凝土墙的混凝土点被漆成客厅的内部,空间可以配备托盘。
5. Play(room) Garden
has four different areas: Garden for aged 1-5, Children’s Garden, Hilly Garden and Teenage Corner. The Garden for Aged 1-5 is located in the central, mostly protected spot of this part, enclosed by fountain grass and lavender. The organizing element is a pier-like wooden build-up, which frames the two sandboxes. Swing, slide and a roundabout can be found here. The Children’s Garden is also tightly connected to the ‘pier’. Three large-scale wooden frames, containing a dringking-fountain, a flower-bed and a sandbox for children with disabilities, and a children’s stage is planned here. Two composters are also placed here, they can be suitable for holding community classes. The Hilly Garden is for older kids, this is a grand lawn structured by short hills (60-150 cm height), with playground elements (mettalic slide, nest-swing). Sorrowfully a great element, the planned canopytrail-like kids’ wooden castle among the trees, can’t be realized because the costs are under narrow circumstances, so the non-governmental organisation is intended to get hold of the proper amount through a suitable tender later. The Teenage Corner is a system created of pallets and concrete elements, where teenagers can meet, chat and get together freely. The renovated old ping-pong table has been relocated here, the concrete spot with the low concrete wall is painted like the interior of a living room, and the space can be furnished with the pallets.

社区非常需要两个围栏和分隔的狗公园,最好远离豪宅。位于这里的旧饮水机经过翻新,公园更新后的长椅也被安置在这里。狗可以玩旧轮胎,这里种了灌木丛和树木。
6. The Dog Park Areas
The community highly requires two fenced and separeted dog park areas, preferably far from the mansions. The old drinking-fountain, located here, was renovated, and the renewed benches from the park have also been placed here. The dogs can play with old tires, and bushes and trees were planted here.

照片:新方向景观Arcitects、Tamas Bujnovszky、Tibor Vermes、Gyula Nyari
The community-based reinvention of Teleki Square, Budapest
Location: Teleki Laszlo Square, Budapest, Hungary
Design: Ujirany / New Directions Landscape Arcitects (Dominika Tihanyi, Orsolya B. Orosz, Arpad Kovacs, Gabor Szohr), local
Expert of community-based planning: Kristin Faurest
Client: Municipality of Jozsefvaros, 8th district of Budapest
Design year: 2013
Year of construction: 2014
Area: 14 000 m2
Budget: 456 000 euro
Photos: New Directions Landscape Arcitects, Tamas Bujnovszky, Tibor Vermes, Gyula Nyari

以上内容来自「landezine」,感谢lbb789整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
特莱基广场