法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

景观 / 公园广场 2021-8-12 00:18

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

建筑师: Comac

地点:法国马赛,La Nerthe

景观设计师:Paul Petel

面积:3,000 sqm

年份:2013

摄影: Philippe Ruault

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

工程:SLH – Franck Penel

施工单位:DM construction

环境设施:Cyria

以下文字来自建筑师。Gignac la Nerthe是一座始建于公元1世纪的古老的罗马城市,属于法国的普罗旺斯地区,距离马赛20公里。

在20世纪60年代后期,伴随着第一拨北非移民涌入欧洲,这座城市开始发展壮大,到了80年代,不少人从马赛条件最艰苦的郊区搬到了这里。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

如今,这座城市中一直充斥着廉价的个人住房,住房中没有给公共空间留下任何余地。

城市中心的新广场和亭子的设计提案是从两个层面上提出的:首先促进城市发展,其次呼应公众的需求。

主要目标是将三块荒芜的地块统一成一个公共广场,与实际的城市中心相连,市中心包括市政厅广场、教堂、一座陈年谷仓、一座村屋、一间老旧的洗衣房以及Perrier大道。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

首先,为了与市政厅广场和荒芜的地块建立联系,必须拆除这些房屋。

旧谷仓经过翻新,在城市中央留下了历史的痕迹。

将市政府建筑形成的城市轴线延伸,一方面创建了一个构成公共空间的建筑元素,另一方面也能组织这种空间内所需的某些功能。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

在实际的市政厅广场的延伸区域,新建的亭子和翻新的旧谷仓界定了项目的入口。

修长的建筑(70米)形成了一个矿物广场,随后是植物园,古老的普罗旺斯植物和花卉沿着广场繁茂地生长。

在亭子的另一边,有9棵树和一条水渠围合成了一个普罗旺斯地区特有的花园。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

亭子内可举办各种活动,功能多样,这里先是儿童区,然后是一个小剧场和一个操场、喷泉、卫生间、带顶聚会空间、户外午餐场所,最后是露天剧场,可用来播放投影、举行儿童节目表演或放映电影。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

这里还展示了现代化的普罗旺斯风格:彩色花纹瓷砖取材于当地,体现了该地区的独有传统。

该城市项目一共建立了几个联系紧密的空间,促进社交聚会和活动。它是一个功能强大的工具,帮助市政府实现其社会政策目标,满足Gignac la Nerthe市民的需求。

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac

法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac


Architects: Comac

Location: La Nerthe, Marseille, France

Landscape Architect: Paul Petel

Area: 3,000 sqm

Year: 2013

Photographs: Philippe Ruault

Engineer: SLH - Franck Penel

Building Firms: DM construction

Urban Furniture: Cyria

From the architect. An old Roman City from the 1st century, Gignac la Nerthe is a city from the Provence region, 20km from Marseille.

In the late 1960s, the city developed alongside the first wave of North African immigration and in the 1980s with the people moving from some of Marseille’s roughest neighborhoods.

Nowadays, the city has been populated by low cost individual housing that didn’t leave any room for public space.

The city center’s new square and pavilion delivers a two-level proposal: first an urban evolution and then a social answer.

The main goal is to unify three deserted plots into a whole public square connected with the actual city center, composed of the town hall main square, the church, an old barn, a village house, an old wash house and the boulevard Perrier.

First of all, the houses had to be demolished to create a direct connection with the town hall square and the deserted plots.

The old barn was renovated to leave a historical trace in the middle of the city.

By extending the axis created by the municipality‘s building, an architectural element is set up on one hand to structure the public space and on the other hand to organize some function needed in such a space.

In the continuation of the actual town hall’s square, the entrance of the project is defined by the new pavilion and the renovated old barn.

The long building (70 meters) is creating a mineral square followed by a botanical garden, old Provencal plants and flowers are growing along the square.

On the other side of the pavilion, a Provencal garden is defined by 9 trees and a water canal.

The pavilion is hosting activities and functions, beginning by the children area: a small theater and a playground, the fountain, toilets, a covered space for party, open air lunches and at the end an open air theatre for projection, children shows or movies shows.

A modern Provencal approach: the ceramic colored pattern comes from a piece of ceramic founds on the site, as a testimony to the region’s heritage.

The entire urban project is creating several intimate spaces and foster social gatherings and activities. It is a powerful tool to help the municipality realize its social policy goals towards the citizens of Gignac la Nerthe.

以上内容来自「Archgo」,感谢zyj98131整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
法国,马赛Gignac la Nerthe市中心广场景观项目 / Comac