怀唐伊公园

景观 / 居住环境 2021-8-30 05:32

怀唐伊公园
Waitangi Park

WraightAthfield景观+建筑:怀坦吉公园是一个以前的棕色场地,它在惠灵顿海岸背景下重新定义了城市公园的概念。它展示了从设计和工程到可持续性和解释的一系列创新。这个公园提供了多种娱乐的可能性。它是围绕五个关键举措构建的:活动区;长廊;文化和历史的叠加;该领域和一项高度综合的环境基础设施方案。
Wraight Athfield Landscape + Architecture: A former brown-field site, Waitangi Park redefines the concept of urban park within the Wellington coastal context. It displays innovations across a wide spectrum, from design and engineering to sustainability and interpretation. The park offers a multitude of recreational possibilities. It is structured around five key initiatives: the activity zone; the promenades; the cultural and historical overlays; the field and a programme of highly integrated environmental infrastructure.

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Simon Devitt


Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Simon Devitt

Waitangi Park

© Simon Devitt


Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Simon Devitt


Waitangi Park

© Nathan Young

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Neil Price


Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© WALA


Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© Neil Price

Waitangi Park

© WALA


Key features if the park design:

• A high level of mixed recreational uses for a diverse range of users;

• Sophisticated and effective environmentally sustainable design focussed on Water Sensitive Urban Design;

• Connectivity to the urban framework within which the waterfront site is positioned; and

• Amplification of the park’s physical components by woven narratives pertinent to the Wellington region, referencing both the natural and cultural heritage of the site.

The interpretation of cultural narrative and site history are central to the design concept and are woven throughout the park’s detailing and spatial composition.

This approach, fully integrating site interpretation into the built form, is possibly most evident in the realisation of the Waitangi Stream and the Graving Dock.

Both of these are major components of the site’s Water Sensitive infrastructure and clear acknowledgements of the site’s historical past and its significance to local Iwi of The Tenths Trust.

怀唐伊公园创造了惠灵顿地区可持续景观设计的基准。公园的环境可持续设计和对水敏感的城市设计策略不仅有助于改善水质,而且还增加了公园的视觉吸引力,为这个地方创造了独特的特色。纳入怀唐伊公园的可持续性特征包括:

Waitangi Park created a benchmark for sustainable landscape design in the Wellington Region. The park’s environmentally sustainable design and the water sensitive urban design strategy not only contribute to improve water quality but also add to the visual appeal of the park generating a unique character for the place. Sustainability features incorporated into Waitangi Park include:

• Water conservation (daylighting and cleaning of Waitangi Stream, collection and treatment of storm-water, harvesting of storm-water for irrigation);

• Quality improvement of urban storm water runoff (no net increase of pollution in natural water
systems);

• Bio-diversity, cultivation and use of native species sourced locally;

• Use of renewable energy (wind/solar power) and thereby the reduction of greenhouse gases.

文化叙事和历史是设计理念的核心,包括由当地艺术家雕刻的瓦哈罗和波乌。其他解释要素包括雕刻码头、powhiri丘和waka登陆区。自开业以来,怀唐伊公园举办了许多巡回展览、表演和活动,并为惠灵顿提供了一个宝贵的户外公共舞台,以展示艺术。
Cultural narrative and histories are central to the design concept and include a waharoa and pou carved by local artists. Other interpretive elements include the graving dock, the powhiri mound and the waka landing areas. Since its opening, Waitangi Park has hosted numerous travelling exhibitions, performances and events and provided a valuable public outdoor arena for Wellington to showcase the arts.

Arts based activity is also integral to the daily life of the park through the constantly changing aerosol art on specially installed screens that stand alongside the skate park.

Data

Location: Cable Street, Te Aro, Wellington, Aotearoa New Zealand
Project Team

总面积:5.8公顷
Lead Consultants – Wraight Athfield Landscape + Architecture, Environmental Engineering – Ecological Engineers

Landscape architecture collaborators– Government Architect’s Office Sydney

Civil + Structural Engineering – Spencer Holmes

Skate Park Development – Justin Wright

Illustration – Stantiall Studio

Client : Wellington Waterfront Limited

Time frame: 2002-2006
Total Area: 5.8 ha

以上内容来自「landezine」,感谢zyj98131整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
怀唐伊公园