卡特尼公园

景观 / 居住环境 2021-11-24 10:26

卡特尼公园
Catene’s Park

CZstudio Association:Catene的公园重新定义了农业遗迹,位于南部的Mestre环路、北部的过境路线和东部和西部的新房地产开发之间,保留在Marghera镇内,低密度住宅区占主导地位。2001年,威尼斯市政府将公园委托给办公室,作为马赫拉市整体更新的一部分。该公园最终重新定义了一个近8公顷的农业区,位于市区内,同时实现了地区代表、地区议会和公民协会在其几次会议上规划的所有目的,如创建游乐场、业余时间和运动区,活动的草地区域,带有厕所和设施以及酒吧的结构。市政当局用于公园建设和维护的低预算决定了所用方法和材料的简单性,从而决定了现有排水系统的再利用和现有植被的保护。
CZstudio associati: The Catene’s park redefines an agricultural relict, landlocked between the Mestre ring road to the south, a transit route to the north and new Real-Estate developments east and west, remaining inside the town of Marghera, where low density residential areas are predominant. In 2001 the Municipality of Venice commissioned the park to the office, as a part of an overall renewal of the city of Marghera. This park finally re-defines a nearly eight hectares agricultural spot, situated inside a urban area, while accomplishing all the purposes planned by the District representatives and the territorial Boards and citizens Associations during their several meetings, such as the creation of play grounds, spare time and sport areas, a meadow-area for events, a structure with toilets and facilities as well as a bar. The low budget of the Municipality for the construction and the maintenance of the park determined the simplicity of the methods and materials employed, thus the reuse of the existing drainage system and the conservation of the existing vegetation.

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

Catene’s Park

© CZStudio

该计划从对事实状态的分析开始,旨在找出可能成为布局第一步的标志和关系;通过维护农业沟渠和植物,尽可能保护现有的水结构。种植了250多棵树和4公顷的草地,具有不同的特点:中央空地可作为经常出入的区域,野花草地对路堤的维护成本较低。在南部,保留了近6000平方米的现有湿地,这是人类活动环境中的一个罕见的交错带区域。坡地的设计诠释了塑造土壤以控制排水的农业诀窍,并重新利用新侧边建筑施工中的开挖材料来建造山丘。可以通过集雨池供水,从草地表面排水系统取水。为了使循环成为可能,使用纤维混凝土和稳定土建造了几个行人和车辆表面;其他砾石道路连接它们,遵循先前存在的农业渠化布局,是由微穿孔管道构成的底层排水系统的一个组成部分。一个混凝土平台,两个足球场和一个篮球场建在一个合成场地上,通向一个全景平台,平台穿过一个稍陡的斜坡,位于新球场的侧面。从那里可以到达下面的多功能房间,酒吧、设施和厕所由外露混凝土制成,与公园结构密切相关。
The plan started from an analysis of the state of facts, having the purpose to find out the signs and the relationships that could become the first steps towards the layout; to preserve, as far as possible, the existing water structure, through maintaining the agricultural ditches and plants. Over 250 trees and 4 ha of meadows were planted, having different features: central clearings available as highly frequented areas and wildflowers meadows having a low maintenance cost on the embankments. In the Southern part, the nearly 6000 m2 existing wetlands were kept, being a rare example of an ecotone area in an anthropised environment. The design of the sloping grounds interprets the agricultural know-how of shaping the earth to control the water drainage and re-uses the excavated material coming from the new side-buildings construction to build the hills. The water supply is possible through a rain gathering tank, getting water from the meadows surface drainage. In order to make the circulation possible, several pedestrian and vehicles surfaces were built with fibroreiforced concrete and stabilized earth; other gravelled paths join them, following the pre-existent agricultural canalization layout, being an integral part of the underlying drainage made of micro-perforated pipes. A concrete platform, where two soccer fields and a basketball court were built on a synthetic surface, leads to a panoramic terrace passing through a slightly steep slope, siding the new bowls pitches. From there it is possible to get to the below multipurpose room, with the bar, the facilities and the toilets, made of exposed concrete, which are strongly related to the park structure.

根据市政当局的经济需求,公园的材料和建筑的简单性决定了这一城市设施的坚固性和灵活性,随着时间的推移,这些设施可以实现新的功能,甚至是意想不到的功能。出于同样的原因,自开业以来,它已成为一个人迹罕至的聚会场所,可以日夜多种方式使用。特别是多用途建筑,被认为是年轻人的特殊场所。公园与邻近的建筑物也有很好的连接,并支撑着它们的压力,如雨水收集。最近将酒吧和体育设施分配给社会合作社将有助于降低管理和维护成本,并将在公园引入新的活动。一年365天开放也将减少安全问题。
The simplicity of materials and construction of the park, according to the economical needs of the Municipality, determined the robust and flexible nature of this urban facility, that can be implemented over time with new functions, even the unexpected ones. For the same reason, since its opening, it has become a much frequented meeting place used in multiple ways, day and night. The multipurpose structure, in particular, is considered a special place for young people. The park is well connected with the adjacent buildings too and supports also their pressures, like the storm-water collection. The recent assignment of the bar and the sports facilities to a social cooperative will contribute to the reduction of management and maintenance costs and will introduce new activities in the park. Opening 365 days a year it will also reduce security problems.

CZstudio协会保罗·塞孔·劳拉·赞皮耶里建筑师事务所
Design: CZstudio associati
Paolo Ceccon Laura Zampieri architetti
Architettura Paesaggio
Location: Marghera / Venice / Italy
Collaborators: R.Palmieri, A.Barro, F.Labelli, N.Pegolo, A.Imperato, G.Sperandio
Client: Municipality of Venice
Collaborating firms: Ecis s.r.l., Marghera
Project: 2004 / 2006
Construction: 2008 / 2010
Cost: 2.000.000,00 € (25 €/m²)
Area: 80.000 m² (volume 1.500 m³)
Photos: CZstudio associati, I.Consolaro, A.Imperato, E.Petriccioli
Catene’s park, Venezia Marghera / Italy
CZstudio associati Paolo Ceccon Laura Zampieri architetti Architettura Paesaggio

以上内容来自「landezine」,感谢快乐的小浮点整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
卡特尼公园