Lazare Goujon广场

景观 / 居住环境 2021-11-14 03:49

Lazare Goujon广场
Place Lazare Goujon

原址:位于“格拉特ciel”(摩天大楼)街区的中心,维勒班纳市政厅和国家人民剧院之间:一片广阔的空地。Lazare Goujon广场重建项目恢复了宽敞步行区的统一性。在两侧,两排种植的植物在两座主要建筑之间形成了一个中间比例,从而创造了一个更亲密的地方。在市政厅的脚下,合欢花和它们的叶子提供了一些荫凉和庇护所,在那里,包囊和玫瑰的花园盛开。在南面,雄伟的国家人民剧院矗立着,一个更为空中的网状物允许偶尔的活动(跳蚤市场、夏季节日、领奖台)。
In Situ: At the heart of the “Gratte-ciel” (skyscraper) neighbourhood, between Villeurbanne’s City Hall and the Theatre National Populaire: a vast clearing. The Lazare Goujon square redevelopment restores the unity of a generous pedestrian area. On either side, two planted rows set an intermediate scale between the two main buildings, thus creating a more intimate place. At the foot of the City Hall, albizzias and their foliage provide some shade and shelter where gardens of cysts and roses bloom. On the south side, where the imposing Theatre National Populaire stands, a more aerial mesh allows occasional events (flea markets, summer festivals, podium).

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

Place Lazare Goujon

© In Situ

地面上画的平行线勾起了广场和周围街道之间的关系,现有的大门延伸形成了两棵藤蔓,构成了这座大型城市。在中央,两个方形水池,其水位与摩天大楼的石基齐平,与高耸的建筑物相映成趣。在这些涂有抛光蓝色涂层的池塘底部,艺术家菲利普·法维尔(Philippe Favier)画出了一个由彩绘玻璃组成的星空星座,散布在整个水池中。作为这片轻质石灰岩林间空地的画龙点睛之作,一些随意布置的喷泉微妙地强调了垂直感。
Parallel lines drawn on the ground recall the relationship between the square and surrounding streets, and the existing gates are extended to form two vines that furnish this large urban piece. In the center, two square basins, the water of which is level with the skyscrapers’ stone base, mirror the towering buildings. At the bottom of these ponds, which are coated in polished blue, the artist Philippe Favier drew a heavenly constellation of painted glass scattered throughout the basins. As a finishing touch for this light limestone glade, a few randomly placed fountains subtly emphasise the sense of verticality.

Landscape architect: In Situ
Partners: E2CA, BET VRD et,
Location: Villeurbanne, France
Area: 10 000 m2

以上内容来自「landezine」,感谢zyj98131整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
Lazare Goujon广场