景观视频教程

富能公园

景观 / 居住环境 2021-11-6 16:19

富能公园
Funenpark

房东旅馆:就在阿姆斯特丹市中心的西边,在一片贫瘠的土地上,以前是一个火车站编组站。阿姆斯特丹市政府计划建造一个新的城区。四分之一,与许多荷兰住宅区不同,这些住宅区的街道、人行道、停车位、前后花园等传统布局应该采用不同的景观设计。房东公司接受了这一挑战,提议放弃这种传统布局,将16栋新建公寓楼周围的区域设想为一个连续的庭院。一个豪华的庭院,不能以任何方式分割。这意味着所有停车场都必须建在地下,更具争议的是,所有私人花园都必须省略。
LANDLAB: Just west of Amsterdam’s city centre at the barren land of a former railway station marshalling yard the municipality of Amsterdam planned to built a new urban quarter. A quarter, that in contrast to so many Dutch residential neighborhoods, with their traditional lay-out of streets, pavements, parking spaces, front- and back gardens, should be landscaped differently. LANDLAB took this challenge and proposed to leave this traditional layout and to conceive the area around the sixteen newly built apartment blocks as one, continuous courtyard. A luxurious courtyard that was not to be split up in any way. Implying that all parking areas had to be built underground and, more controversial, that all private gardens had to be omitted.

Funenpark

© Anne ten Ham

Funenpark

© Jeroen Musch

Funenpark

© Jeroen Musch

Funenpark

© Jeroen Musch

Funenpark

© Jeroen Musch

Funenpark

© Anne ten Ham

Funenpark

© Anne ten Ham

Funenpark

© Anne ten Ham

Funenpark

© LANDLAB

Funenpark

© LANDLAB

Funenpark

© LANDLAB

Funenpark

© LANDLAB

从这个想法出发,我们设计了一个开放的公园,由三个主要成分组成:草地、人行道和散落的树木。从这些成分中,人行道得到了我们的特别关注,因为它是我们的理想,既能让居民和过路人在空间中自由漫步,又能使富南的室外空间与周围环境截然不同。为了实现这一目标,我们设计了一个密集的道路网络,由两块特别设计的五边形混凝土铺路石组成,颜色为三种灰色。这些被放置在一个随机的方式,这导致了一个无方向的,粗糙的模式,看起来像一个单向拉伸渔网从上面。西部网格的加宽形成了开放公园空间的长方形区域,形成了开放的富南公园和西部封闭的沙皇彼得社区之间的过渡区。
Departing from this idea we designed an open parkland consisting of just three main ingredients: grass, pavement, and scattered trees. From these ingredients the pavement got our particular attention as it was our ideal to both allow residents and passers-by to wander freely through space and to make Funen’s outdoor space distinct from its surroundings. To achieve so we designed an intensive network of paths made of two specially designed pentagonal concrete paving stones in three shades of grey. These were laid down in a random fashion which resulted in a directionless, rugged pattern that looks like an unidirectional stretched fishnet from above. The widened meshes in the west result in a oblong shaped zone of open park space, which forms the transition zone between the open Funenpark and the enclosed Czar Peter neighborhood in the west.

网的网格由草组成,草上种植着分散的刺槐和奇怪的水仙花。刺槐树的透明花冠与建筑相得益彰,其明亮的绿色与建筑的砖和玻璃正面形成了很好的对比。水仙花为原本绿色的风景增添了春天的色彩。一些举措,如沿一些立面引入植物花盆,进一步活跃了非正式的公园环境。
The meshes of the net consist out of grass planted with scattered groups of Robinia pseudoacacia and odd daffodils. The transparent crowns of the Robinias go well with the architecture and their bright green color contrasts nicely with the architectures brick and glass facades. The daffodils add a splash of spring color to the otherwise green landscape. Several initiatives such as the introduction of plant pots along some of the facades further enliven the informal park setting.

将三种成分简单地结合在一起,形成一个连续的室外空间,从而将景观和建筑结合在一起。这个街区现在成为连接阿姆斯特丹市中心和东港区新社区的一块独特的垫脚石,但最重要的是,它为居民提供了一个独特的住所。
The simplicity of combining three ingredients resulted in an outdoor space is experienced as continuous and as such binds together landscape and architecture. The quarter now forms a distinct stepping stone in the connection between Amsterdam’s city centre and the new neighborhoods in the eastern harbor area, but above all, offers an unique dwelling to its residents.

奖项:De Gouden Piramide 2011(良好调试的价格)。评审团称赞该设计为“未来的纪念碑”,并将2007年荷兰设计价格授予了这两种特殊的铺路石。
Design team: LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur (Arnhem) in collaboration with O.S.L.O (Berlicum)
Location: Amsterdam, The Netherlands
Assignment: park design for a high density (150 dwelling per hectare) housing area
Urban Design: Frits van Dongen
Design: 1999-2010
Construction: 2011
Area: 4ha
Budget: €2.300.000
Commissioned by: City of Amsterdam, Heijmans property developers
Image credits: Anne ten Ham and Jeroen Musch
Text: LANDLAB
Awards: De Gouden Piramide 2011 (a price for good commissioning). In which the jury praised the design as ‘a monument for the future’, and The Dutch Design Price 2007 awarded to the two special pavement stones.

以上内容来自「landezine」,感谢天海蓝蓝521整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
富能公园