维伦杰市中心步行区长廊

景观 / 居住环境 2021-9-13 08:08

维伦杰市中心步行区长廊
Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

伊诺塔:维伦杰“长廊”是一个重要的城市空间和重要的城市通道。它是Velenje中心的中心轴线之一,Velenje是20世纪50年代根据花园城市的现代主义理想设计的一个年轻城镇;因此,它在斯洛文尼亚空间是独一无二的。长廊的翻新是逐步振兴市中心的第一步。它的任务是为这座城市提供缺失的项目,并帮助它恢复公园小镇的原始特征。一个成功的翻修,在意识到指定用于交通的过多路面的情况下,必须将两个看似相互矛盾的要求结合在一起:“更多的绿化和更多的规划”
ENOTA: The Velenje “Promenada” is an important city space and a vital city thoroughfare. It is one of the central axes of the centre of Velenje, a young town designed in the 1950s, based on the Modernist ideal of the garden city; as such, it is unique in the Slovene space. The renovation of the Promenada represents the first step towards the gradual revitalisation of the city centre. Its tasks are to supply the city with the missing programmes and to help it reclaim its original character of a town-in-a-park. A successful renovation, informed by the awareness of the excessive surfaces designated for traffic, must bring together two requirements seemingly at odds with each other: “More greenery and more programme.”

此外,现有的海滨长廊是近30年前关闭昔日的交通道路建成的。尽管重新铺设,但从未进行过充分彻底的改造,长廊保留了道路的特征,由于缺乏内容,仍然太宽,相当单调。这是一种介于道路和地面之间的混合空间,供行人使用——主要是一条直线,将中学综合楼和社区卫生中心的使用者快速引导到内部中心,而不会为外出散步的人提供任何动画效果。
Also, the existing promenade was created by closing the erstwhile traffic road almost thirty years ago. Even though it was re-paved, a sufficiently thorough transformation never took place and the promenade has retained the character of a road, remaining too wide and rather dull due to the lack of content. It has been a kind of hybrid space between the road and the surface intended for pedestrians – chiefly a straight path quickly leading the users of the secondary-school complex and the community health centre to the inner centre without providing any animation for those out for a walk.

通过改造,宽直连接的起点和终点都被清晰地描绘出来,并转变为一种微环境序列,局部加宽的表面通过略微扭曲的狭窄路径连接起来。这些加宽实例(实际上是广场)采用了有吸引力的混凝土城市元素(长凳),其精心安排减慢了用户的速度并提供了焦点,为额外的节目内容提供了框架空间。当路径沿着周围建筑局部扭曲时,它会产生更大的封闭式开放空间,允许将来从建筑向外扩展内容,或根据需要随时间容纳其他额外内容。在初始阶段,所有这些新形成的公共空间都简单且经济高效地布置为沙面或草地,尤其是沙面代表了草地和铺砌城市空间之间的成功中间地带,只需少量投资即可广泛使用。
Through renovation, the wide straight connection with a clearly delineated beginning and termination underwent a transformation into a kind of sequence of micro-ambients, of locally widened surfaces connected by a slightly twisting narrower path. These instances of widening (in effect squares) feature attractive concrete urban elements (benches) whose careful arrangement slows down the users and provides focus, framing the space for the additional programme content to take place. As the path locally twists along the surrounding buildings, it gives rise to larger contained open spaces, allowing future expansion of the content from the buildings outwards, or the accommodation of other additional content as required over time. In the initial phase, all these newly-formed public spaces are simply and cost-effectively laid out as sand or grass surfaces, with sand surfaces in particular representing a successful middle ground between grass and paved city spaces and allowing a wide range of use with only modest investment.

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Miran Kambič

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© Branko-Nik-Navršnik

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

© enota

随着改造的进行,海滨长廊正在成为城市的主要活动轴,其中心被安置在沿河新建的圆形剧场中。帕卡河是一条湍急的河流,这意味着它的水道一年中会显著膨胀几次,但在其他任何时候都相对较浅。因此,河床非常深,到目前为止,这条河流是任何城市的一个吸引人的元素,它从下面的某个地方流了出去。这座桥很宽,这也意味着任何走过它的人都很难看到这条河。通过缩小桥梁的范围并将其放置在前一轴线之外,可以恢复建造圆形剧场的空间,圆形剧场缓慢地向河流表面倾斜。河边迷人的圆形剧场,以新桥为背景,成为城市活动的中心,河流可能再次成为城市居民意识中的一个重要地点。
With the transformation, the Promenada is turning into a main event axis of the city, its centre being placed into the new amphitheatre along the river. The river Paka is a torrential river, which means that its watercourse swells up significantly a few times a year, but remains relatively shallow at all other times. As a consequence, the riverbed is very deep and until now, the river, which is an attractive element of any city, flowed out of sight somewhere down below. The wide bridge also meant that anyone walking across it had a hard time seeing the river at all. By narrowing the bridge and placing it off the former axis, the space for the construction of an amphitheatre, which slowly slopes down towards the river surface, is recovered. The attractive amphitheatre by the river, with the new bridge serving as its backdrop, becomes the centre of the activity in the city, and the river may once again claim an important spot in the townspeople’s consciousness.

Data

Project: Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada
Landscape Architecture: ENOTA
Project team Dean Lah, Milan Tomac, Tjaž Bauer, Andrej Oblak, Polona Ruparčič, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Nebojša Vertovšek

Type: open competition, first prize 2012
Completed: 2014
Area: 17.020 m2
Budget: 2.700.000 EUR
Client: Velenje Municipality
Location: Velenje, Slovenia

Structural engineering: Elea iC
Mechanical services: Nom biro
Electrical planning: Elsing
Photos: Miran Kambič

以上内容来自「landezine」,感谢快乐的小浮点整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
维伦杰市中心步行区长廊