朗斯代尔足

景观 / 居住环境 2021-8-13 20:34

朗斯代尔足
Foot of Lonsdale

在北温哥华大街的脚下,以及戏剧性地重新想象的公共海滨的中心,坐落着2019年CSLA国家优秀奖得主朗斯代尔广场的脚下。由于对场所设置的高度关注,该场地从一个不断缩小的工业滨水区和停车场的残存景观转变为一个具有直接吸引力的公共设施。圆滑、现代的多边形画廊与熙熙攘攘的自来水和热水器形成鲜明对比;木桶餐厅位于一个传统仓库内,两个餐厅形成了一个生动的公共广场框架的完美边缘。完善的边缘是令人惊叹的温哥华天际线视图和长长的蜿蜒朗斯代尔大道。该场地也被区域精神小径一分为二,该小径将中央滨水区与北岸的其他公共场地连接起来。
At the foot of North Vancouver’s main street and central to the dramatically re-imagined public waterfront, sits the 2019 CSLA National Award of Excellence winner, the Foot of Lonsdale Plaza. The site was transformed from a leftovers landscape of dwindling industrial waterfront and parking lot, into a public amenity with immediate gravitas thanks to a keen attention to placemaking. The sleek, modern Polygon Gallery delightfully contrasts with the bustling Tap & Barrel Restaurant, housed in a heritage warehouse, and the two form perfect edges for the framework of a lively public square. Completing the edges are the stunning Vancouver skyline views and the long winding Lonsdale Avenue. The site is also bisected by the regional Spirit Trail that connects the Central Waterfront to other public sites on the North Shore.

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


Foot of Lonsdale

Foot of Lonsdale


考虑到公共空间的完美骨骼,Hapa开发了一种利用场地环境的设计,赋予了景观自身的特征和活力。通过了解该网站的规模和灵活的程序,我们能够打造一个空旷的地方,让人感觉很好,但足够开放给人群。该设计对其令人眼花缭乱的邻居们多边形和滨水区的规模非常敏感,它将重点放在了两个规模过大、细节优雅的元素上:巨型长凳和水景。
Given the perfect bones for a public space, Hapa developed a design that capitalized on the site’s context and gave the landscape its own character and dynamism. By understanding the scale and flexible program for the site, we were able to make a place which feels good when empty but is open enough for a crowd. The design was sensitive to the magnitude of its dazzling neighbours, the Polygon and the waterfront, by focusing on two over-scaled and elegantly detailed elements: The Megabench and the water feature.

巨型长凳是一个3米宽、50米长的甲板。它起伏的形状模仿了海浪,以及在北温哥华山脉的森林中建造的木制自行车坡道。从广场到悬停在水面上的金属格栅走道,长凳桥的坡度变化为18英寸。这种倾斜意味着广场的视野不会被护栏打断,给长凳和走道一种靠近水的感觉,并与广场的喧闹分离。
The Megabench is a three-meter-wide and 50-meter-long deck. Its undulating form mimics an ocean wave as well as the wooden bike ramps built throughout the forests of North Vancouver’s mountains. The bench bridges a grade change of eighteen inches, from the plaza down to a metal grate walkway hovering over the water. This dip means that the view from the plaza is not interrupted by guardrails and gives the bench and walkway a feeling of closeness to the water and separation from the bustle of the plaza.

长椅的形式不是传统的座椅,鼓励人们以创造性的方式占据它。孩子们常常俯瞰着它的长度,笑着拥抱着它的山峰和山谷。哈帕对长凳如何受到公众的欢迎感到欣喜若狂,但也为其实用的技术细节感到自豪:一个极其有机和复杂的形状,由一小群木匠在现场用1000多块红色雪松板在短短几周内建成!形式的丰富掩盖了它的简单。
The form of the bench is not that of a conventional seat, encouraging people to occupy it in creative ways. Children are often careening down the length of it, embracing its peaks and valleys with laughter. Hapa is overjoyed at how the bench has been embraced by the public, but also proud of its practical, technical detailing: a wildly organic and intricate shape, constructed from over 1,000 red cedar boards by a small group of carpenters, on site, in only a couple of weeks! The richness of the form belies its simplicity.

水景利用了场地的自然横坡;一层薄薄的水面经过仔细校准,以柔和的波浪流过锯齿状的石头表面,创造出迷人的云纹效果。五块花岗岩巨石“不规则”打断了飞机,形成了可供乘坐和攀爬的岛屿。水上广场舒适地坐落在画廊的褶皱反光立面、伯拉德海湾和天空中。
The water feature makes use of the site’s natural cross slope; a thin plane of water is carefully calibrated to flow in gentle waves across a serrated stone surface, creating a mesmerizing, moiré effect. Five granite boulder ‘erratics’ interrupt the plane, creating islands for seating and climbing. The water plaza sits comfortably with the crinkled and reflective façade of the gallery, the Burrard Inlet and the sky.

Hapa is delighted to have been an integral part of this site’s transformation into a treasured destination. The completed project is a testament to what well-considered design can do to create and energize public space.

Other designers involved in the design of landscape: Patkau Architects

Co-designers of the water feature:VincentHelton&Associates

Project location: 101 Carrie Cates Ct, North Vancouver, British Columbia, Canada

Design year: 2014

Year Built: 2018

以上内容来自「landezine」,感谢zyj98131整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
朗斯代尔足