景观视频教程

MOMA Museum Waterfront Park 上海莫马博物馆海滨公园

景观 / 公园广场 2020-5-12 11:32 © 作品由「超凡脱俗」上传,最终解释权归作者所有 超凡脱俗

Shanghai MOMA Museum Waterfront Park

Regeneration of post industrial heritages
YIYU design: As the key post industrial remain in Shanghai, the Shanghai MOMA Museum Waterfront served as infrastructure for coal transportation and storage in the past. Nevertheless, the function of the coal industry gradually disappeared in time. To search its modern functions, the project modified the previous coal industry waterfront into new open spaces for shanghai citizens, and transform the coal storage building into a new urban icon, the Shanghai MOMA Museum.




公园的第一个景观策略是创造一个对其工业历史的环境反映,并将自然带回原址。我们利用现有的景观元素,包括树木、天空、云、水和自然,重塑滨水区的新身份。公园主要由“树桥”、“天池”、“风草场”三部分组成。该策略的细节是保留现场所有的树木,并将它们经过深思熟虑地移植到新的地点,以充分展现自然之美:在“树木之桥”的高大树林中创造的戏剧性体验,在“天空之池”上意外地发现天空短暂的倒影,以及“风之草甸”的各种各样的草的颜色。所有重新创造的设置创造了新的海滨公园生动难忘的形象。对于地面,设计细节是用一层愈合的绿色重新填充棕色区域。通过引入一片草地作为媒介,公园将多样的自然和丰富的野生生物带回到了这里。
Showcase the beauty of the nature
The first landscape strategy of the park is to create an environmental reflection to its industrial past, and bring the nature back to the site. We utilised the existing landscape elements, including the trees, sky, cloud, water and nature, to reshape the new identities of the waterfront. The park mainly is composed of three segments: “the bridge of the trees”, “the pond of the sky”, and “the meadow of the wind”. The detail of the strategy is to reserve all the trees on site, and transplant them thoughtfully to new locations, to amply the beauty of the nature: The dramatic experiences created by the tall woods at “the bridge of the trees”, the unexpected discovery of the ephemeral reflection of the sky on “the pond of the sky”, and the surprise of the various colours of the grass at “the meadow of the wind”. All the settings recreated creates vivid memorable images of the new waterfront park. For the ground, the design detail is to refill the brown field with a layer of healing green. By introducing a meadow as media, the park brought diverse nature and rich wild lives back to the site.











The beauty of time
The last layer of the beauty the project likes to demonstrate is the beauty of life. How to bring richer wild lives back to the site? How to create a sustainable and environmental friendly park? became the core consideration of the material and planting selections. In the end the park used recycled concrete and pervious surface as the main material to avoid environmental waste and encourage ground water preservation, and habit based species of plantings were introduced for the plantings to recreate animal and insect friendly environments.


Short office name: YIYU design
Role of the office in the project: Landscape Architect
Design Team: Yifeng Lin, Alex de Dios, Yuchung Wang, Bebe Wu, Wendy Huang, Tom Xu, Hana Du, Yizheng Tian
Website: www.yiyudes.com
Other designers involved in the design of landscape: Architect: Deshaus Atelier
Client: East Bund Investment Co.
Project location: 4777 Binjiang Ave, Shanghai, China
Area: 80,000 Sqm
Design year: 2016
Year Built: 2017

Photographer: Alex de Dios, Yifeng Lin

本文转自 landezine http://landezine.com/index.php/2019/03/shanghai-moma-museum-waterfront-park-by-yiyu-design/
设计师 | 中国
MOMA Museum Waterfront Park 上海莫马博物馆海滨公园