景观视频教程

弗里伯格广场

景观 / 公园广场 2020-5-11 23:15 © 作品由「哥是凡人不是仙」上传,最终解释权归作者所有 哥是凡人不是仙

弗里伯格广场
Freyberg Place

Context

地峡:位于奥克兰市的“引擎室”内,弗里伯格广场坐落在一座历史火山的北坡上。它有着令人难以置信的阳光,可以躲避盛行的西南风,是当地人和游客、成人和儿童、居民和工人躲避市中心喧嚣的一个热门目的地。20世纪60年代,这座广场首次作为一个公共空间被开辟出来,20世纪90年代,它得到了一个以军事为主题的大型升级,后来变得非常疲惫;许多不同的铺路材料都在失效,封闭的边缘吸引了反社会行为。这使得这座城市无法实现成为一个拥有高质量街道、车道和城市空间网络的可步行城市的目标。
Isthmus: Located within the ‘engine-room’ of Auckland city, Freyberg Square sits on a north facing slope on the toe of an historic volcano. With fabulous aspect for sun, and shelter from the prevailing south-west wind, it is a popular destination for locals and visitors, adults and children, residents and workers to take quiet refuge from the hustle and bustle of the city centre. First carved out as a public space in the 1960s, the plaza received a major, military-themed, upgrade in the 1990s that had since become very tired; the many different paving materials were failing, and the closed edges attracted antisocial behaviour. This was holding the city back from its goal of becoming a walkable city with a high quality network of street, lanes and urban spaces.

Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Design-Art Concept

新的弗雷伯格广场探索了公共艺术和建筑之间的重叠;它为拍卖人提供了一个开放的邀请,让他们自己居住、居住和申领。这次升级涉及并庆祝其环境、地质和历史。
The new Freyberg Place explores the overlaps between public art and architecture; it offers an open invitation for Aucklanders to inhabit, occupy and claim it for themselves. The upgrade engages with and celebrates its environment, geology and history.

Freyberg Place


景观设计师伊斯特莫斯集团与新西兰著名艺术家约翰雷诺兹合作,产生了“一百八十九步”的叙事概念。在通往教堂的历史台阶上,雷诺兹勾勒出一段嘈杂的楼梯——无数的、交叉的楼梯和露台。这段简单的楼梯被重复、放大、放大,形成了“火山流”。这里的台阶不是为了从A到B,而是为了居住。广场为个人和团体提供了一个机会,可以在阳光下聚集,也可以在当地树木斑驳的树荫下躲避。由于楼梯不具有进入建筑物的功能,因此整个功能已被指定为艺术品,以避免设计规范要求,如扶手和可触摸的铺路带。进一步的戏剧是带到平坦的铺面地区与错位的步骤,导致悬挑平台,或“扬声器步骤”。
Landscape architects Isthmus Group worked with renowned New Zealand artist John Reynolds to generate the narrative concept ‘one hundred and eighty-nine steps’. Picking up on the historic steps that used to lead up to a church, Reynolds sketched a cacophony of stairs – myriad, intersecting flights and terraces. The simple flight of stairs was repeated, amplified and magnified into a ‘volcanic flow’. Here the steps were designed not to get from A to B, but to inhabit. The Square provides an opportunity for individuals and groups to gather in the sun or sheltered in the dappled shade of native trees. As the stairs do not perform a function as access to a building, the entire feature has been designated as an artwork which avoids the design code requirements such as handrails and tactile paving strips. Further drama is brought to the flat paved area with dislocated steps leading to cantilevered platforms, or “speakers steps”.

约翰·雷诺兹将他在该项目中的四年工作描述为试图开发出一种对当地人和游客都有用的艺术品。“这也许是海市蜃楼,而不是纪念碑,”他说。“不是一个破旧的青铜雕塑,而是一个参与性的公共设施。”密集的混凝土台阶试图通过将艺术家的视觉与城市设计师和景观设计师的技术技能结合起来,在城市的中心创造出一件市民艺术品。
John Reynolds characterises his four-year involvement in the project as an attempt to develop an artwork that functions for locals and visitors alike. “It’s perhaps a mirage rather than a monument,” he says. “Not a plonked-down bronze sculpture but a participatory public installation.” The massed concrete steps are an attempt to create a civic artwork in the heart of the city by blending the artists vision with the technical skills of the urban designer and landscape architect.

Freyberg Place

Freyberg Place

Freyberg Place


Working with Mana Whenua

由于在早期设计阶段(与当地毛利人“土地人民”合作)进行了mana whenua协商,制定了一项关于雨水管理、材料和种植的明确而有意义的战略,承认并表达了他们与该地区的历史关系。现浇混凝土梯田和台阶上点缀着耐寒的乡土树木、灌木和地被植物,这些植物是在200年前欧洲人到来之前被挑选出来反映遗址生态的。此外,一个水景蜿蜒穿过阶梯状台地;参照曾经在场地附近流过的溪流,水景从地面喷流而出,从阶梯的上游嬉戏地下降到水平广场区域。它的底座上刻着一个“纹身”,这是一个著名的土著Ngāti WhātuaŌrākei艺术家的艺术品。
As a result of mana whenua consultation during early design phases (working with the ‘people of the land’, the local Māori), a clear and meaningful strategy around stormwater management, materials and planting was developed that acknowledges and expresses their historic relationship with the area. The in-situ concrete terraces and steps are interspersed with a palette of hardy native trees, shrubs and groundcover species that were selected to reflect the ecology of the site as it was 200 years ago, prior to the arrival of Europeans. In addition, a water feature meanders through the stepped terraces; referencing a stream that once flowed near the site, the water feature emerges from the ground in a cluster of jets and descends playfully from the upper reaches of the steps to the level plaza area. On its base is carved a ‘tattoo’, an artwork by a well-known indigenous Ngāti Whātua Ōrākei artist.

台阶模块的水平度与强烈的垂直元素、nīkau棕榈树和灯杆相平衡,令人振奋的音符与翻新的Ellen Melville中心的混凝土柱相连。在元素的韵律中,楼梯起伏起伏,从某个角度尖锐地突出于景观之外;从另一个角度依偎于景观之中。从上面看,光通过pōhutukawa树和nīkau棕榈树的树丛扩散,通过在台阶上绘制复杂而戏剧性的阴影,增加了戏剧效果。
The horizontality of the step modules is balanced with strong vertical elements, nīkau palms and light poles, uplifting notes that tie back to the expressed concrete columns of the refurbished Ellen Melville Centre. Within the rhythm of elements, the stairs ebb and flow, protruding pointedly out of the landscape from some angles; nestling in from others. From above, light diffused by groves of pōhutukawa trees and nīkau palms adds to the drama by drawing intricate and dramatic shadows across the steps.

Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


Freyberg Place


A Unique Place That Aucklanders Have Claimed For Themselves.

The upgrade of Freyberg Place (hand-in-hand with the transformation of the adjacent Pioneer Women’s & Ellen Melville Community hall) delivers on aspirations for a vibrant, accessible and liveable city for the people of Auckland. The integration of the building with open space elevates a potentially great inner-city space into a premier square infused with art, landscape and building. Better integration with the Hall has been made through the creation of a sheltered veranda space at ground level, into which the square extends. After a hard-fought battle between retailers, civic officials and the design team, the road that once passed through the square has been closed, keeping cars out and giving the space over to pedestrians. The project has been incredibly well received by the public, the city council and even architecture critics, one of whom described it as “… an oasis that’s one of the best public spaces that Auckland city has seen.”

Freyberg Place

Freyberg Place

Freyberg Place


Freyberg Place

Freyberg Place

Freyberg Place


Freyberg Place

Freyberg Place

Freyberg Place


Freyberg Place


Name of the project: Freyberg Place
Role of the Office in the project: Lead Consultant
Website: isthmus.co.nz
Other designers involved in the design of landscape: John Reynolds
Project location: Freyberg Place, Auckland, 1141, New Zealand.
Design year: 2014-2016
Year Built: 2017

本文转自 landezine http://landezine.com/index.php/2019/06/freyberg-place-by-isthmus/
弗里伯格广场