景观视频教程

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

景观 / 居住环境 2019-4-22 10:41 © 作品由「yangji_013」上传,最终解释权归作者所有 yangji_013

维伦杰城市中心步行区
Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

EnOTA: Veleje“PrimeNADA”是一个重要的城市空间和重要的城市通道。它是维伦杰市中心的中心轴线之一,维伦杰市是上世纪50年代根据现代主义园林城市的理想而设计的一座年轻城镇;因此,它在斯洛文尼亚的空间中是独一无二的。PrimeNaDA的更新代表着城市中心逐步复兴的第一步。它的任务是为城市提供缺少的项目,并帮助它恢复其原有的公园特色。一个成功的翻新,由于意识到了过多的交通表面,必须把两个看似相互矛盾的要求结合起来:“更多的绿化和更多的规划。”
ENOTA: The Velenje “Promenada” is an important city space and a vital city thoroughfare. It is one of the central axes of the centre of Velenje, a young town designed in the 1950s, based on the Modernist ideal of the garden city; as such, it is unique in the Slovene space. The renovation of the Promenada represents the first step towards the gradual revitalisation of the city centre. Its tasks are to supply the city with the missing programmes and to help it reclaim its original character of a town-in-a-park. A successful renovation, informed by the awareness of the excessive surfaces designated for traffic, must bring together two requirements seemingly at odds with each other: “More greenery and more programme.”

此外,现有的长廊是通过关闭过去的交通道路创建近三十年前。尽管它被重新铺设过,但是从未发生过彻底的改变,长廊保留了道路的特征,由于缺乏内容而显得过于宽阔,相当单调。它是一种混合空间,介于道路和表面之间,供行人使用——主要是一条直路,快速引导中学综合体和社区卫生中心的使用者到内中心,而不为那些出去散步的人提供任何动画。
Also, the existing promenade was created by closing the erstwhile traffic road almost thirty years ago. Even though it was re-paved, a sufficiently thorough transformation never took place and the promenade has retained the character of a road, remaining too wide and rather dull due to the lack of content. It has been a kind of hybrid space between the road and the surface intended for pedestrians – chiefly a straight path quickly leading the users of the secondary-school complex and the community health centre to the inner centre without providing any animation for those out for a walk.

通过改造,与清晰划定的开始和终止的宽直连接经历了一种转变为一系列微环境,局部加宽的表面由稍微扭曲的窄路径连接。这些展宽的实例(实际上是正方形)具有吸引人的具体城市元素(长椅),其精心安排减慢了用户并提供了焦点,为附加节目内容的空间形成框架。当路径沿着周围的建筑物局部扭转时,它会产生更大的包含的开放空间,允许将来从建筑物向外延伸的内容,或者随着时间的推移需要其他附加内容的容纳。在最初阶段,所有这些新形成的公共空间简单地和成本有效地布置为沙地或草表面,沙面尤其代表草地和铺砌的城市空间之间的成功的中间地带,并且允许广泛的使用,只有适度的投资。
Through renovation, the wide straight connection with a clearly delineated beginning and termination underwent a transformation into a kind of sequence of micro-ambients, of locally widened surfaces connected by a slightly twisting narrower path. These instances of widening (in effect squares) feature attractive concrete urban elements (benches) whose careful arrangement slows down the users and provides focus, framing the space for the additional programme content to take place. As the path locally twists along the surrounding buildings, it gives rise to larger contained open spaces, allowing future expansion of the content from the buildings outwards, or the accommodation of other additional content as required over time. In the initial phase, all these newly-formed public spaces are simply and cost-effectively laid out as sand or grass surfaces, with sand surfaces in particular representing a successful middle ground between grass and paved city spaces and allowing a wide range of use with only modest investment.

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© Miran Kambič

© enota

© Branko-Nik-Navršnik

© enota

© enota

© enota

© enota

© enota

© enota

© enota

© enota

© enota

随着转型,长廊变成了城市的一个主要活动轴,它的中心被安置到沿河新建的圆形剧场。帕卡河是一条湍急的河流,这意味着它的河道每年都会显著地膨胀几次,但是在其他任何时候都保持相对较浅。结果,河床很深,直到现在,这条河是任何城市的吸引人的元素,它从下面的某个地方流出来了。宽桥也意味着任何人走过它都很难看到河。通过把桥缩小,并把它从原来的轴线上移开,就可以恢复建造一个向河面缓慢倾斜的圆形剧场的空间。以新桥为背景的河边有吸引力的圆形剧场,成为城市活动的中心,河流可能再次在市民的意识中占据重要位置。
With the transformation, the Promenada is turning into a main event axis of the city, its centre being placed into the new amphitheatre along the river. The river Paka is a torrential river, which means that its watercourse swells up significantly a few times a year, but remains relatively shallow at all other times. As a consequence, the riverbed is very deep and until now, the river, which is an attractive element of any city, flowed out of sight somewhere down below. The wide bridge also meant that anyone walking across it had a hard time seeing the river at all. By narrowing the bridge and placing it off the former axis, the space for the construction of an amphitheatre, which slowly slopes down towards the river surface, is recovered. The attractive amphitheatre by the river, with the new bridge serving as its backdrop, becomes the centre of the activity in the city, and the river may once again claim an important spot in the townspeople’s consciousness.

数据
Data

项目:Veleje市中心步行街
Project: Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada

景观建筑:恩诺塔
Landscape Architecture: ENOTA

项目组迪安·拉、米兰·托马克、贾·鲍尔、安德烈·奥布拉克、波罗纳·鲁帕里_、努沙·扎夫尼克·伊莱克、阿尔贾·埃尔内、内博伊沙·维尔托夫舍克
Project team Dean Lah, Milan Tomac, Tjaž Bauer, Andrej Oblak, Polona Ruparčič, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Nebojša Vertovšek

类型:公开赛,一等奖2012
Type: open competition, first prize 2012

完成:2014
Completed: 2014

面积:17.020平方米
Area: 17.020 m2

预算:2.7万欧元
Budget: 2.700.000 EUR

客户:Veleje市
Client: Velenje Municipality

地点:斯洛文尼亚韦莱涅
Location: Velenje, Slovenia

结构工程:EICA
Structural engineering: Elea iC

机械服务:NOM BILO
Mechanical services: Nom biro

电气规划:ELSY
Electrical planning: Elsing

照片:米兰·坎比
Photos: Miran Kambič

本文转自 landezine http://www.landezine.com/index.php/2015/06/velenje-city-center-pedestrian-zone-promenada-by-enota/
设计师 | 中国
Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada