景观视频教程

Millenary Park

景观 / 滨水生态 2018-4-27 19:06 © 作品由「安徒生童话」上传,最终解释权归作者所有 安徒生童话
本文由园林吧小编安徒生童话翻译,原文来自网络。如有翻译不周请在下方留言,欢迎批评指正!

Ujirany /新方向景观设计师:千禧公园是一个占地86英亩的公园,坐落在布达商业和住宅区的中心地带。在2001年重新开发之前,该工厂是一个废弃的、受污染的工厂,在那里生产机械和电气部件。随着城市的慢慢发展,对其恢复的需求也变得清晰起来。在布达佩斯,千年公园已经成为现代、户外公共空间的典范。在上个世纪,由于国家历史上的政治动荡,在布达佩斯建立了很少的新的公共公园,公园仍然是由正规的花园和明确的道路组成的。
Ujirany / New Directions Landscape Architects: Millenary Park is an 8.6-acre park situated near the heart of the commercial and residential district of Buda. Prior to its redevelopment in 2001, the site was an abandoned and contaminated factory complex where mechanical and electrical parts were manufactured. As the city slowly grew around it, the need for its restoration became clear. Millenary Park has become a model for modern, outdoor public space in Budapest. Very few new public parks were built in Budapest in the last century due to the country’s historical political unrest and the parks that remain consist of formal gardens with defined pathways.

© CÉH Ltd.

© Péter Hapák

© Attila Glázer

© Attila Glázer

© Péter Hapák

© Péter Hapák

© Péter Hapák

© Újirány

© Andrea Haider

© Andrea Haider

© János Szentiváni

© Péter Hapák

© Újirány

© Újirány

© Újirány

© Újirány

© Újirány

设计方案和意图
Design Program and Intent

景观设计师设计的中心主题是“人类创造”。公园本身是在创造的时间过程中设计的——分为两部分。第一个代表“动机”,第二个代表“互动”。在动机部分,你发现自己被正常的城市和自然环境所包围,但以一种完全不同寻常的形式。公园里的所有元素,如草地长椅、葡萄、苹果树、麦田和湖中的树木,都是为了吸引游客,让他们注意到周围的环境,并以不同的方式看待周围的环境。玻璃走廊在概念上是公园的关键元素。从内部我们可以看到我们的环境是一个我们完全没有接触的展品。这是一种相互作用的呼吁:我们有责任参与塑造我们的未来和我们的环境,这是我们自己的民主权利。离开激励的部分,你到达互动的空间,创造力的游乐场。在这里你可以找到移动形式的环境元素——在盒子里移动的公园元素——并被邀请来创造你自己的真实环境。公园的所有元素都是为了激发游客与周围环境的互动,这与公园里通常的、更正式的行为方式截然不同。使用的可能性在来访者的手中,在那里他可以塑造空间以符合他的需要。
The central theme used in the landscape architects’ design was ‘human creation’. The park itself is designed upon the temporal process of creation – divided into two parts. The first stands for ‘motivation’ and the second for ‘interaction’. In the motivational part you find yourself surrounded by normal urban and natural environment, but in a totally unusual form. All park elements, such as the grass benches, the grapes, the apple trees, the wheat field and the trees in the lake, aim to act strikingly upon the visitors to inspire them to take notice of and look at their surroundings in a different way. The glass corridor is conceptually the key element of the park. From within we see our environment as an exhibited object that we have absolutely no contact with. It is a call for interaction: our responsibility to take part in shaping our future and our environment, which is our own democratic right to do so. Leaving the motivational part you reach the interactive space, the playground of creativity. Here you can find environmental elements in mobile form – movable park elements in boxes -, and are invited to create your own actual surrounding. All of the park elements aim to motivate the visitors to interact with their surrounding in a different, cozier way opposed to the usual, more formal way of behaving in a park. The possibility of use lies in the hand of the visitor where he is able to mould the space to conform to his needs.

公园设计的总体目标是建立一个灵活的地方,允许参观者自己创建一个项目。“千年公园”的即兴创作是布达佩斯公共空间的一种新方法,它是通过公园内的室内和室外空间的融合而得到强化的。改造后的厂房似乎延伸到公园的空间,室外音乐厅和音乐亭模糊了室内和室外活动的界限。
The overall goal of the Park’s design was to establish a place that was flexible in its use and allowed visitors to create a program for themselves. The improvisational nature of Millenary Park is a fresh approach to public spaces in Budapest and is reinforced by the blending of indoor and outdoor spaces in the park. The rehabilitated factory buildings seem to extend out into the park space and the outdoor concert hall and music pavilion blur the line between indoor and outdoor activities.

项目类型
Project decription

在一个中央交通枢纽附近,从西面不远的地方有一个千年公园。从石灰岩表面出现的木兰树和几何灌木在接待大楼入口处迎接来访者。一个中心,0.5英亩的池塘为公园内的主要空间创造了一个视觉的锚点。树似乎是从水下生长出来的,在水面上形成了生命和能量的象征。池塘上的钢桥连接了主要的空间。一个音乐亭在池塘的水面上徘徊。展馆的形式形成了一个垂直延伸的不规则形状的池塘边缘。千年公园的西南角被一系列相交的山线分割成许多亲密的空间,这些线似乎从表面起涟漪。沿着山的轮廓是一个葡萄园和麦田,它唤起了周围地区的历史土地利用。一个玻璃走廊斜穿过整个空间。巨大的拉布拉多石长凳被推入通往碎石小径的山坡。
Millenary Park is approached from the west by a short walk from a central transit hub. Magnolia trees and geometric shrubs emerging from the limestone surface greet the visitor at the entrance of the reception building. A central, 0.5-acre pond creates a visual anchor point for the main spaces within the park. Trees seem to grow from beneath the water, emerging above the surface as majestic symbols of life and energy. Steel bridges over the pond connect the main spaces. A music pavilion lingers over the pond’s surface. The pavilion’s form creates a vertical extension of the irregularly-formed edge of the pond below it. The southwest corner of Millenary Park is divided into a number of intimate spaces by a series of intersecting hill lines which seem to ripple up from the surface. Following the contours of the hills are a vineyard and a wheat field which evoke the historic land uses of the surrounding area. A glass corridor cuts diagonally through the entire space. Large labradorite stone benches are pushed into the hills that line the crushed limestone pathways.

千年公园的北段是非正式的、灵活的。在空间内,有一组与corten steel siding的交叉的草长椅。在这个绿色区域的旁边是一个广场,在那里,工厂使用的一些原始铁路线仍然存在。这条铁轨现在可以用来追踪定制的树苗。沿着广场向南的是池塘的230英尺长的瀑布。水从2英尺高的石墙上流过,来到石头和碎石的床上,吸引着游客来到它的边缘。
The northern section of Millenary Park is informal and flexible. A series of intersecting grass benches with corten steel siding sit within the space. Next to this green area is a plaza where some of the original rail lines used by the factory still lie. The rails now serve as tracks along which custom-made tree planters can run. Bordering the plaza to the south is the pond’s 230-foot-long waterfall. Water flows over the 2-foot stone wall onto a stone and gravel bed, drawing visitors to its edge.

环境影响
Environmental Impacts

千年公园在布达佩斯的这一地区满足了一些环境需要。公园现在所在的前厂址有高度污染的土壤和地下水。安装了排水系统以清除地下污染。雨水收集在排水管道和受污染的地下水中。然后将这些水从系统中去除,并将干净的水引入地下水系统。这个过程花了6个月的时间完全清除了毒素。
Millenary Park met several environmental needs in this area of Budapest. The former factory site on which the park now sits had highly contaminated soil and groundwater. A drainage system was installed to remove the underground pollution. Rainwater was collected in drainage pipes along with the contaminated groundwater. This water was then removed from the system and clean water was introduced into the groundwater system. The process took six months to completely remove the toxins.

数据
Data

地点:布达佩斯,匈牙利
Location: Budapest, Hungary

设计:Ujirany /新方向景观设计师。
Design: Ujirany / New Directions Landscape Architects

作者:Arpad Kovacs, Gabor Lendvai, Johanna Muszbek, Peter Pozsar, Dominika Tihanyi, Krisztina Wallner。
Authors: Árpád Kovács, Gábor Lendvai, Johanna Muszbek, Péter Pozsár, Dominika Tihanyi, Krisztina Wallner

建筑师:水文中心有限公司
Architects: CÉH Ltd.

设计:2000
Design year: 2000

年的建设:2001
Year of construction: 2001

奖:欧罗巴萨·诺斯特拉
Award: Europa Nostra

面积:34 800平方米
Area: 34 800 m2

照片:CEH Ltd., Attila Glazer, Ujirany, Andrea Haider, Janos Szentivani, Peter Hapak。
Photos: CÉH Ltd., Attila Glázer, Újirány, Andrea Haider, János Szentiváni, Péter Hapák

本文转自 landezine http://www.landezine.com/index.php/2015/10/millenary-park-by-ujirany-new-directions/
设计师 | 中国
Millenary Park