景观视频教程

阿尔伯特公园

景观 / 居住环境 2021-10-26 00:27

阿尔伯特公园
Albert Park

丹尼斯·杜贾尔丁:科特里克市中心的莱伊地区是重大变化的主题。河道需要根据新的欧洲内河运输规范进行调整,因此莱伊河已被拉直和拓宽。为此,一些公共空间被重新分配,导致河流两岸的土地碎片受损。Kortrijk选择将这种严厉和激进的干预转变为积极和团结的因素。该市抓住机会重建公共空间、桥梁和码头以及基础设施工程。
Denis Dujardin: The area of the Leie in Kortrijk’s town centre is the subject of major changes. The water course needed to be adapted to the new European norms for inland waterway traffic and the Leie has therefore been straightened and widened. For this, some of the public space was reallocated with the result of damaged fragments of land on both banks of the river. Kortrijk chose to turn this harsh and radical intervention into a positive and uniting element. The city seized the opportunity to reconstruct the public space, the bridges and wharves along with the infrastructure works.

Albert Park

© Henderyckx

Albert Park

© Henderyckx

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© Tony Decruyenaere

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

Albert Park

© SumProject

随后,在Kortrijk整个Leie系统的社区间Leiedal总体规划中,Sum负责Albert Park和Budastrat之间中心区域多方面和根本性重组的概念和协调。Sum制定了公共空间、码头和桥梁的规划愿景和总体规划。此外,Sum还负责Dambrug和Groeningbreg的设计、Albert公园和码头的组织以及新自行车和行人连接(Collegebrug)的概念。
Subsequently, in the overall master plan of the intercommunal Leiedal for the entire Leie system in Kortrijk, Sum was responsible for the concept and the coordination of the multifaceted and radical reorganisation of the central area between Albert Park and the Budastraat. Sum developed the planning vision and the master plan for the public space, the wharves and the bridges. In addition, Sum was also responsible for the design of the Dambrug and the Groeningbrug, the organisation of the Albert Park and the wharves and the concept of the new bicycle and pedestrian connection (Collegebrug).

根据这座城市的愿景,Sum决定将阿尔伯特公园设想为一个山谷公园,莱伊河斜穿过该公园。景观设计师加入了这个概念的团队。根据这一理念,两岸均以同样优雅的风格修建,新公园以河谷自然流动的地貌为基础,赋予其独特的特色。公园的各个部分被建造成独立的、明确的空间,与城市环境直接相连。因此,在右岸,Groeningebrug和Dambrug之间的区域是为年轻人设立的,有滑板和自行车道。位于布达岛的莱伊河平静的海湾被建成了莱伊河沿岸的一个长满青草的海滩。东岸的“布达海滩”景观由丹尼斯·杜贾尔丁、乔迪·法兰多和;马丁·盖森。
In accordance to the city’s vision, Sum decided to conceive the Albert Park as a valley park across which the Leie flowed diagonally. Landscape architects joined the team for the concept. According to this concept, both banks were set up in the same elegant style and the new park was given a unique character based on the valley’s natural flowing relief. The various sections of the park were constructed as separate, defined spaces joined directly to the urban surroundings. Thus, on the right bank, the area between Groeningebrug and Dambrug was set up as space for youth with a skate and bicycle track. The peaceful arm of the Leie at the Buda island was set up as a grassy beach along the Leie. The landscaping of the ‘Buda beach’, on the eastbank, was designed by Denis Dujardin, Jordi Farrando & Maarten Gheysen.

整合各种交通方式的良好中央连接矩阵也确保了城市改善项目的可持续性。因此,基础设施的调整也纳入了总体工作方法。在这样做的过程中,Dambrug和Groeningbrug在第一阶段就形成了。在后期阶段,Collegebrug修建在Leie之上,供骑自行车的人和行人使用,作为市中心、布达岛和Overleie之间当地道路网络中的一个重要环节。这座桥是由Sum和工程师Laurent Ney设计的。桥的流动性意味着骑自行车的人不需要克服陡峭的攀爬。同时,振荡作为雕塑融入了两岸的景观之中。
The integration of a good central connection matrix for the various modes of transport also ensures the sustainability of the urban improvement project. For this reason, the adjustment of the infrastructure was also integrated into the overall working method. In doing so, the Dambrug and the Groeningebrug came into being during a first phase. In a later stage, the Collegebrug was built over the Leie for cyclists and pedestrians, as an important link in the network of local paths between the city centre, the Buda island and Overleie. The bridge was designed by Sum and the engineer Laurent Ney. The flowing nature of the bridge means cyclists do not need to overcome a steep climb. At the same time, the oscillation is integrated as a sculpture into the landscaping of both banks.

自重建以来,Kortrijk的居民和游客有机会重新发现这一地区。慢慢地,一种新的平衡肯定会在这里重新出现:生活与工作,文化与娱乐,旅行与居住。一开始是一个必要的基础设施项目,现在已被用来作为一个机会,大大加强城市的特征、形象和生活质量。
Since the reconstruction, residents of and visitors to Kortrijk have an opportunity to rediscover this area. Slowly but surely, a new balance is reasserting itself here between living and working, between culture and recreation, between travelling and residing. What began as a necessary infrastructure project has been used as an opportunity to considerably strengthen the identity, the image and the quality of life of the city.

Client: T.V. Leiedoortocht Kortrijk – AWZ
Location: Kortrijk, Belgium
Design: Denis Dujardin, Jordi Farrando & Maarten Gheysen, SumProject – Ney & Partners in collaboration with Dirk Vandekerkhove
Timing: 2002 – 2010
Budget: EUR 3 950 000

以上内容来自「landezine」,感谢lbb789整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
阿尔伯特公园