景观视频教程

北郊文化中心

景观 / 居住环境 2021-10-19 06:08

北郊文化中心
Beijiao Cultural Centre

重力绿色有限公司:北郊文化中心是一个实验,旨在调查和检验区域建筑如何将新兴的当代城市与其文化怀旧联系起来。该建筑群位于新兴的广东省佛山市的中心,是当地的文化中心,由剧院、展览厅、图书馆、教育中心以及各种室内外活动空间组成。通过对空间顺序的操纵、建筑体量的聚集以及形式尺度和节奏的塑造,它旨在重新诠释城市在当代环境中的空间位置。
Gravity Green Limited: The Beijiao Cultural Centre is an experiment that investigates and examines how regional architecture can bridge the emerging contemporary city with its cultural reminiscence. Located in the heart of the emerging Foshan of Guangdong Province, the architectural complex is a local cultural hub consists of a theatre, and exhibition hall, a library, and educational centre, and a variety of indoor and outdoor activity spaces. Through the manipulation of spatial sequencing, the conglomeration of building mass and the sculpting of formal scales and rhythm, it aimed to re-interpret the spatial locality of the City in its contemporary setting.

Beijiao Cultural Centre

North entrance

Beijiao Cultural Centre

Reflective pool

Beijiao Cultural Centre

Flemish bond leads to the architecture

Beijiao Cultural Centre

Semi-outdoor corridor with atriums that encourages the penetration of sunlight

Beijiao Cultural Centre

Atrium courtyard

Beijiao Cultural Centre

Central courtyard

Beijiao Cultural Centre

Reflective pool and bamboo that create a sense of tranquility

Beijiao Cultural Centre

A harmonious contrast between Lingnan fabric and bamboo texture

Beijiao Cultural Centre

Lingnan blue bricks and sea of fern

Beijiao Cultural Centre

Cubic seats reassemble the Lingnan Flemish bond pattern

Beijiao Cultural Centre

Central courtyard for various outdoor cultural and passive activities

Beijiao Cultural Centre

Beijiao Cultural Centre by Gravity Partnership

Beijiao Cultural Centre

Beijiao Cultural Centre by Gravity Partnership

Beijiao Cultural Centre

Beijiao Cultural Centre by Gravity Partnership

Landscape Design Concept and Approaches

设计灵感源自广东地区的岭南风格,将怀旧的建筑形式和结构与当代极简主义并置,景观从建筑延伸并与建筑相互关联,实现和谐融合。凭借多孔性的建筑理念,建筑沿东西方矩形场地的四个边缘战略性地布置,在中心形成一个广阔、开放的绿色公共领域,从而促进开放感,鼓励游客流通的多样性。穿孔屏风和墙壁的连接重新细化了标志性的岭南青砖和佛兰芒风格,通过将室内房间、走廊和中庭与外部景观通道和门廊连接起来,增加了透明度。这种渗透方式打破了物质防御(因此也打破了精神障碍),将文化重新渗透到人们的日常生活中。一系列的反射池和竹子种植进一步强化了这一概念,创造了一种诗意的氛围和宁静感。
Inspired by the Lingnan style originated in Guangdong Region, the complex design is a juxtaposition of the nostalgic architectural form and fabric and contemporary minimalism, with the landscape extends from and interlocks with the architecture, achieving a harmonious amalgamation. With the architectural concept of porosity, the buildings are placed strategically along the four edges of the rectangular east-west site, forming a vast, open green public realm at the centre, and hence promoting a sense of openness and encouraging the diversity of visitor circulation. The articulation of perforated screens and walls, which re-detailed the signature Lingnan blue-brick and Flemish bond pattern, augments the transparency by connecting the interior rooms, the verandahs and atriums with the external landscaped accesses and porches. Such permeate approach breaks the physical fortification (and hence mental barrier) and re-permeate culture into people’s daily life. Such concept is further enhanced by a series of reflective pools and bamboo planting which create a poetic ambience and a sense of quietness.

Design Merits

–室外门廊和画廊从室内延伸,形成整体的内外游客体验。
– A strong respect and reference to the regional history that emphasises the cultural function of the complex.
– Contemporary interpretation of the Lingnan architectural characters.
– Use of recycled materials and construction methods of historical and cultural significance.
– Outdoor porches and galleries extend from the interior, forming a holistic in-out visitor experience.

2014年优质建筑奖(优异奖)
Project name: Beijiao Cultural Centre
Location: Foshan, China
Landscape Architect: Gravity Green Limited
Architect: Gravity Partnership Limited
Client: Beijiao Municipal People’s Government
Design date: 2008
Completion date: 2012
Site area: Approximately 24,000 square meters
Awards: The Hong Kong Institute of Architects Annual Awards 2012 (Medal of the Year outside Hong Kong)
Ren ju Jingdian architectural planning and design competition 2013 (Architecture – Gold Award)
Asia Pacific Property Awards 2014 (Highly Commended Public Service Architecture China)
Quality Building Awards 2014 (Merit Award)

以上内容来自「landezine」,感谢快乐的angel整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
北郊文化中心