景观视频教程

大澳改善工程

景观 / 居住环境 2021-10-19 00:31

大澳改善工程
Improvement works at Tai O

Gravity Green:

大澳是一个古老的渔村,历史悠久,曾是盐业的发源地。它现在发展成为一个乡村渔村,是一个受欢迎的旅游景点,有传统的住宅和商业街。大澳位于大屿山西面的一个低洼沿海地区,主要的优先事项是解决大澳偶尔遇到的洪水问题。大澳的改善工程(第一期)旨在保护大澳的文化遗产和自然属性,包括在一涌修建河堤,提升关帝庙前的庙宇花园,并改善核心区内的标志。
Tai O is an old fishing village rich in heritage, and once home of salt industries. It is now developed as a rural fishing village, a popular tourist attraction with traditional residential and commercial streets. Tai O lies on a low lying coastal area on the western side of Lantau Island, the major priority was to resolve the flooding problems occasionally experienced in Tai O. The improvement works of Tai O (phase 1) aimed to preserve cultural heritage and natural attributes of Tai O, which included the construction of Riverwall at Yat Chung, upgrading the temple garden in front of Kwan Tai Temple and improvement works to the signage within the inner-core area.

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Landscape plan of Riverwall area and Kwan Tai Temple front garden

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

The Riverwall area is surrounded by local residents and stilts

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

In respect to the concerns of the local community, the landscape work is not to transform the promenade as an attraction, and to retain the privacy for the neighborhood.

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

The project involved a flood panel system up to +3.8mPD, with variety lengths of flood barrier and floodgates on Riverwall, to protect the village

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

The harmonious relationship between the river, riverwall and landscaped area

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

The main target of landscape design is to soften the hard works of Riverwall, to enhance the identity of Tai O, and to improve the environmental condition of the riversides

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Storages for demountable barriers are designed into the adjacent planters

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Demountable flood barriers installation

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Demountable flood barriers installation

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Demountable flood barriers installation

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Before and after of Riverwall area

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Before and after of Riverwall area

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Design competition for the revitalization of Tai O

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Typical sections of Riverwall

Improvement works at Tai O

Improvement works at Tai O

Typical sections of the storage and planter integration

Design & Construction Constraints

–河堤区域被当地居民和高跷包围,在设计和施工阶段考虑了景观和影响
–通往河堤区域的土地通道狭窄,因此河堤后面的景观区域是开放的,但由于通道有限,应根据预期工作负荷审查现有护岸工程的稳定性
——应保留维护通道,以维护O&;抽水站的高度
– The Riverwall area is surrounded by local residents and stilts, that the view and impacts were considered during design and construction stages
– The land accesses to the Riverwall area are narrow, so the landscape area behind Riverwall is open, but with limited accesses
– The stability of works on existing revetment is reviewed against the anticipated working load
– Maintenance access should be retained to maintain the O&M of the pumping station

The Work

考虑到永安街前小溪的现有条件,对高达+3.3mPD的河堤进行了演变。还考虑了公众对更生动的曲线线形的偏好。此外,该项目还涉及一个高达+3.8mPD的防洪面板系统,在河岸上有各种长度的防洪屏障和防洪闸门,以保护村庄。大量可拆卸障碍物的存储空间设计在相邻的花盆和座椅中,以避免在景观上形成存储块。
The Riverwall, up to +3.3mPD, is evolved with consideration given to the existing condition of the creek fronting Wing On Street. Consideration has also been given to the public view preference of a more lively curved alignment. In addition, the project involved a flood panel system up to +3.8mPD, with variety lengths of flood barrier and floodgates on Riverwall, to protect the village. Storages for the large number of demountable barriers are designed into the adjacent planters and seats to avoid a storage block on the landscape.

虽然河堤区是一个由当地居民和高跷支撑的公共空间,但考虑到当地社区的关注,景观工程并不是将长廊改造为一个景点,并保留邻里的隐私。因此,景观设计的主要目标是软化河堤和相关排水和污水系统改善工程的艰苦工作,以增强大澳的特色,并改善河岸的环境条件。
While the Riverwall area is a public space backed by local residents and stilts, in respect to the concerns of the local community, the landscape work is not to transform the promenade as an attraction and to retain the privacy for the neighborhood. Thus the main target of landscape design is to soften the hard works of Riverwall and the associated drainage and sewerage improvement works, that to enhance the identity of Tai O, and to improve the environmental condition of the riversides.

除了满足当地社区的迫切需求外,关帝庙前花园的升级改造旨在改善当地的设施,提高接受干预的敏感性,为日常使用和大澳传统活动创造一个灵活、宽敞的场地。所有景观元素的规模,包括展馆、铺路、照明等,都经过仔细考虑,以尽量减少对周围环境和社区的影响。
Besides the imminent needs of the local community, the upgrading of the Kwan Tai Temple front garden is to improve local amenities, with sensitivity for accepting intervention, to create a flexible and spacious venue for daily use and Tai O traditional events. The scale of all landscape elements, include pavilion, paving, lighting etc, are carefully considered to minimize the intervention to the surrounding and community.

改善工程旨在从技术上解决大澳现有的问题,并进行真正以人为本的设计。基于这一基本传统,它将创造一个和谐的改善大澳,并在振兴和保护之间取得平衡。它还展示了问题解决领域的成功。
The improvement works are to resolve Tai O existing problems technically and to carry out a truly people-oriented design. Based on the fundamental tradition, it is to create a harmonious enhancement of Tai O, and a balance between revitalization and conservation. It also demonstrates the success of a problem solving landscape.

景观设计:重力绿化
项目名称:大澳改善工程
项目地点:香港大屿山大澳
开始/完成日期:2009年12月至2014年6月
客户/业主:香港特别行政区政府-土木工程;开发部
其他团队成员:曼宁(亚洲)咨询有限公司
Gravity Green Limited拥有项目、图像和文本的版权。
Landscape Architecture: Gravity Green
Project Title: Improvement works at Tai O
Project Location: Tai O, Lantau Island, Hong Kong
Start / Completion: 12/2009 to 06/2014
Client / Owner: The Government of the HKSAR – Civil Engineering & Development Department
Other Team Members: Mannings (Asia) Consultants Ltd.
Gravity Green Limited owns the copyright to the project, images and text.

以上内容来自「landezine」,感谢雪鹰forever整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
大澳改善工程