景观视频教程

苏黎世塞赫塞勒äteneplatz

景观 / 居住环境 2021-9-29 06:31

苏黎世塞赫塞勒äteneplatz
Sechseläutenplatz, Zurich

From Part-time Meadow to Urban Stage

地下停车场的屋顶成为了一种新的城市规划方法的种子:决定将苏黎世歌剧院前的停车位移到著名的塞赫塞勒ätenewiese下,为创建瑞士最大的城市广场铺平了道路。它被设计成歌剧院的延伸和公众生活的舞台。
The roof of an underground car park became the seed for a new town planning approach: the decision to move the parking spaces in front of Zurich’s opera house under the famous Sechseläutenwiese paved the way for the creation of Switzerland’s largest town square. It is designed to act as an extension to the opera house and as a stage of public life.

A Square for the People of the City

直到2011年,著名的塞赫塞勒äutenwiese(一块草地)一直位于古城、繁忙的道路、响亮的文化和湖泊之间。在活动期间,它被大量使用,在其他时间,在黄金地段的未利用土地。作为综合项目“歌剧院、地下停车场Opéra和Sechseläteneplatz”的一部分,它被改造成一个广场。
Until 2011 the famous Sechseläutenwiese (a meadow) was situated between the old town, busy roads, sonorous culture and the lake. It was intensively used during events, at other times unused land in a prime location. As part of the comprehensive project ‘Opera House, Underground Car Park Opéra and Sechseläutenplatz’ it was transformed into a square.

Sechseläutenplatz, Zurich

Sechseläutenplatz, Zurich

Sechseläutenplatz, Zurich

Sechseläutenplatz, Zurich

Sechseläutenplatz, Zurich

Sechseläutenplatz, Zurich

Urban Parquet Flooring

12000平方米的银灰色Vals石英岩以不同宽度的窄条铺设在大面积上,描绘了一幅生动的画面,在特征和尺寸上让人想起意大利的大广场。材料的选择证明了广场在代表性、日常城市生活和活动场所之间发挥了许多不同的功能。这种天然石头可以承受各种事件对它施加的极端压力——从高温到马戏团大象粪便。在夏季的几个月里,天气依然凉爽宜人。当潮湿的时候,它的细微的阴影步进到前面,成为华丽的细节。
12,000 square metres of silvery-grey Vals quartzite in narrow strips of varying width laid over a large area paint a lively picture, which is reminiscent of the large squares of Italy in character and dimension. The material choice is evidence of the many different functions the square fulfils, between representation, everyday city life and event venue. This natural stone can withstand the extreme stresses put upon it by various events – from the heat of fire to circus elephant dung. During the summer months it remains pleasantly cool. When wet its subtle shading steps into the fore as magnificent detailing.

House on the Square – forecourt of the house

背景由古老的城镇立面和Bellevue的大树组成;就在广场上,歌剧院在其新的背景下占据着显著的位置,但并不占主导地位。两个亭子和几个树木覆盖的区域散落在石头拼花地板上,脚步轻快。在他们之间有一种慷慨的空虚感——对于散步、滑冰的人,对于城镇居民和活动,从塞赫塞勒äten到一年一度的马戏团。
The background is made up of the old town façades and the large trees of the Bellevue; right on the square the opera house stands prominently, but not dominatingly, in its new context. Two pavilions and several tree-covered areas are scattered across the stone parquet in light-footed effortlessness. Between them there is a generous emptiness – for people strolling, skating, for townsfolk and events, from the Sechseläuten to the annual circus.

Client: Tiefbauamt Stadt Zürich

Project competition, 3 rounds: 1st prize, 2000–2001

Design plan: 2002

Feasibility study: 2004

Project planning: 2007-2010

Implementation: 2011-2014

Area: 14’400 m²

Architects: Zach+Zünd Architekten GmbH, Zurich

Awards: Gute Bauten Stadt Zürich 2016

Deutscher Natursteinpreis 2015

Flâneur d‘Or 2014, Distinction

Hochparterre Die Besten 2014

Photograph: Manuel Bauer

以上内容来自「landezine」,感谢double S整理供稿,如有侵权请联系删除,查看原文
设计师 | 中国
苏黎世塞赫塞勒äteneplatz