景观视频教程

蒙多夫莱班自行车馆及体育中心(中标方案),卢森堡 / Mecanoo + Metaform Architects ...

图库/公共空间/2018-11-5 21:53 93 0 收藏

蒙多夫莱班自行车馆及体育中心(中标方案),卢森堡 / Mecanoo + Metaform Architects

这座由Mecanoo和Metaform合作设计的自行车馆及体育中心位于卢森堡蒙多夫莱班边缘的一个乡村区域。该项目旨在为这一以温泉浴场而闻名的社区打造全新的娱乐目的地,包括新的国家自行车馆、水上运动中心、多功能体育场以及一面攀岩墙壁。在未来,场馆可举办国家乃至世界级的自行车赛事,同时也能够为附近的社区和国际学校提供运动场所。

Situated in the rolling countryside of Luxembourg on the edge of Mondorf-les-Bains, the new Velodrome and Sports Complex designed by Mecanoo and Metaform is set to reinforce the community, known for its thermal baths, as a destination for recreation. The facilities combine the new national velodrome with an aquatic center, multisport hall and climbing wall, creating a sporting destination capable of hosting national and international cycling events while simultaneously creating a sporting hub for the community and future international school, proposed adjacent to the site.

▼项目概览,overview ©Mecanoo

项目所在的场地属于指定恢复的农业用地,同时资金数目也较为有限,因此建筑团队选择了较为紧凑的设计方案。泳池和体育场被嵌入地表,并覆盖以倾斜的绿色屋顶,从而使建筑与景观融为一体。该做法也让自行车馆成为一座引人注目的地标,可以从附近的公路上轻易看见。对于地形和景观的巧妙掌控使复杂的空间能够以一种经济且合理的方式得到实现。

The prescribed re-naturalization of the sloping agricultural site combined with the restrictions of both the site and a limited budget informed the compact design approach. The pools and sports hall are sunken into the topography and absorbed by sloping green roofs which blend the building into the landscape. This gives the desired prominence to the velodrome as a recognizable landmark in the landscape, visible from the neighboring highway, while the manipulations of topography and landscape rationalize the complex program in a clever and economical way.

▼绿色屋顶使建筑与景观融为一体,the sloping green roofs blend the building into the landscape ©Mecanoo

在布局方面,宽敞的门厅连接了各个功能空间,同时为运动员(包括专业运动员、学生和休闲人士)和观众提供了清晰的交通动线。自行车馆和体育馆均可以从位于首层的更衣室进入。宽敞而开放的楼梯连接了入口和位于二层的公共大厅,为水上运动中心以及自行车馆和运动场的看台区域提供了一条清晰的公共轴线。餐饮店提供了氛围轻松的集会和等候空间,从户外露台上还可以欣赏到整个场馆以及周边区域的风景。

The layout connects the facilities through a grand foyer while maintaining a clear circulation for both athletes (professional, recreational and students) and spectators. The velodrome and sports halls are accessed through changing rooms located on the ground floor. A large open staircase connects the public foyer on the first floor with the entrance, creating a clear public axis to the aquatic center and spectator areas of the velodrome and multisport. The brasseries create convivial informal meeting and waiting spaces, with outdoor terraces and views onto all of the facilities and the surrounding landscape.

▼自行车馆内部,interior of the velodrome ©Mecanoo

▼被自行车赛道环绕的运动场地,sports field surrounded by cycling track ©Mecanoo

▼运动馆,sports hall ©Mecanoo

▼水上运动中心,aquatic center ©Mecanoo

环绕着建筑的玻璃窗如同一条透明的缎带,将自行车馆的顶部与景观分隔开,使其看上去如同漂浮在场地之上。精致优雅的木结构通过简洁的建筑形式被充分地体现出来。木材与混凝土相结合的饰面共同营造出一种中性、耐用且温暖的观感。天窗和玻璃幕墙被精确地设置在场馆的各个部位,在优化采光的同时也为室内引入了户外景观。绿色屋顶、被动式太阳能系统和自行车馆屋顶上的光伏板则共同促进了这座紧凑型建筑的可持续发展。

The Velodrome appears as a floating volume with a transparent band separating the solid volume of the roof from the landscape. The simple form puts the elegant engineered timber structure on display. Wood and concrete finishes create a neutral, durable yet warm backdrop to the complex. Throughout the facility strategically placed skylights and glazed facades optimize natural daylight while framing views to the landscape. Green roofs, passive solar design, and photovoltaic panels on the roof of the velodrome contribute to the compact building’s sustainable approach.

▼透明的玻璃窗使自行车馆“漂浮”在场地之上,the Velodrome appears as a floating volume with a transparent band separating the solid volume of the roof from the landscape ©Mecanoo

▼总平面图,master plan ©Latz + Partner

▼设计思路,design concept ©Metaform

▼首层平面图,ground floor plan ©Metaform

▼二层平面图,first floor plan ©Metaform

▼立面图,elevations ©Metaform

Size: 24,500m2

Status: Competition

Project Design: 2018

Address: Mondorf-les-bains, Luxembourg

Client: Municipality of Mondorf-les-Bains, Luxembourg Ministry of Sports

Design Team: Mecanoo and Metaform Architects

Programme: Velodrome, aquatic center with indoor and outdoor facilities, 2 cafes, multi-sports hall, climbing wall, offices for the Luxembourgish Cycling Federation (FSCL), outdoor parking

Awards: 1st place international design competition

Technical Data

Overall usable area: 22,000 m2

Vélodrome area: 9000 m2

Multi-Sports Hall: 2200 m2

Aqua Center area: 3200 m2

Overall budget: 65 mil €

The consultants and subcontractors:

Pohl Architekten

Latz + Partner

Werner Sobek

Transsolar

More: Mecanoo ; Metaform Architects; 更多关于:Mecanoo on gooood; Metaform Architects on gooood

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部