景观视频教程

Täby Torg

图库/公园广场/2018-11-8 22:14 106 0 收藏

托塔
Täby Torg

多元形态:托尔塔的开放开创了塔塔城历史的新篇章。塔比市中心是瑞典1960年代执行的“百万计划”的一部分。该项目旨在建造100万套公寓,以解决大规模的住房短缺。该项目在提供住房方面取得了巨大成功,但导致郊区没有中心或地方聚集。在新千年开始的时候,市政府决定了城市密集化战略来培育城市生活。这个策略使得塔比市的停车场由购物中心改造成一个广场,让塔比市民可以聚在一起参加各种活动,享受城市生活。广场的目的是成为新的心脏塔夫和一个中心块的地区新的身份。
POLYFORM: The opening of Täby Torg marks a new chapter in the city of Täby’s history. The center of Täby is a part of the Swedish “Million Programme” which was executed in the 1960’s. The project aimed to build one million apartments to solve a massive housing shortage. The programme was hugely successful at providing housing but resulted in suburbs without a center or place to gather. At the start of the new millennium the Täby Municipality decided on an urban densification strategy to foster urban life. This strategy led to the idea of transforming the parking lot at the Täby shopping mall in to a square where the citizens of Täby could gather for events, activities and to enjoy the urban life. The square was intended to be the new heart of Täby and a center piece of the areas new identity.

© Wichmann+Bendtsen

© Wichmann+Bendtsen

© Åke Lindmann

© Wichmann+Bendtsen

© Åke Lindmann

© Wichmann+Bendtsen

© Åke Lindmann

© Wichmann+Bendtsen

© Wichmann+Bendtsen

© Wichmann+Bendtsen

© Wichmann+Bendtsen

© Polyform Arkitekter

© Polyform Arkitekter

© Polyform Arkitekter

© Polyform Arkitekter

概念
The concept

Torg为Ta by PolyFORM Architects s设计的理念是创造一个“机会空间”——一个多功能的城市地板,让城市生活得以展开。Tor的Trg由Trg不仅仅是一个正方形。它由六个广场组成,开放了各种各样的可能性:座位广场邀请你坐下来享受阳光。市场广场为农民市场和跳蚤市场创造了一个框架。舞台空间是音乐会和剧院的露天舞台。灯光空间由一排带重音灯的灯组成。橙色的游乐场对于当地的孩子来说是个有趣的地方,水广场有120架喷水机,它们齐头并进,成为瑞典最大的喷泉。线性条形码模式允许六个区域中的每一个都具有自己的身份,而仍然彼此连接。城市空间与光结合在一起。超过500个照明单位,创造不同的经验,广场取决于时间的年份和场合。在瑞典许多黑暗的冬日里,它变成了一个美丽而诱人的城市空间。
POLYFORM Architects concept for Täby Torg is to create a “space of opportunities” – A multifunctional urban floor where city life can unfold. Täby Torg is not just one square. It is organized in six squares opening up a wide variety of possibilities: The seating square invites you to sit down and enjoy the sun. The market square creates a frame for farmer’s markets and flea markets. The stage space is the outdoor stage for concerts and theater. The light space consists of rows of lights with accent lights. The orange playground is a fun space for local kids and the water square has 120 water jets that work in unison to become the biggest water fountain in Sweden. The linear bar code-pattern allows each of the six zones its own identity while still being connected to one another. The urban space is tied together with light. Over 500 lighting units, create different experiences of the square depending on the time of year and occasion. It becomes a beautiful and inviting urban space during the many dark winter days in Sweden.

重要性与功能
Materiality and function

TAG由TUG公司用白色混凝土瓦铺成。不同的子广场镀有不同的材料,如天然石材,混凝土,浇灌橡胶和铸铁。这将以图形和编程的方式强调每个方块的身份和功能。平行的街道和广场被一排大的L形灯柱和黑色钢制的亭子隔开,L形灯柱也用作城市家具。这些亭子是用来出租咖啡馆或商店的。
Täby Torg is paved with brushed white concrete tiles. The different sub squares are plated with varying materials such as natural stone, concrete, poured rubber and cast iron. This underlines each squares identity and functions both graphically and programmatically. The parallel street and the square are separated by a row of large L-shaped light poles that also work as urban furniture, and by pavilions in black steel. The pavilions are intended to be rented out as cafes or shops.

照明概念
Lighting concept

照明策略强调了广场应该作为一个灵活的“机会空间”的建筑理念。因此,照明已被组织成6个区域,以与每个空间相关,并支持每个特定功能。它还旨在使正方形作为一个视觉整体发挥作用,其中各个元素在一个连贯的构成中相互补充。整个广场本身可以被视为一个大画面,其中视觉场景可以播放,以加强活动,一年中的时间,或一天的时间。
The lighting strategy underlines the architectural idea that the square should function as a flexible “space of opportunities”. Therefore, the lighting has been organized into 6 zones to relate to each space and support each specific function. It is also intended that the square should function as a visual whole, where the individual elements supplement each other in one coherent composition. The entire square can as such be observed as a big tableau, where visual scenarios can play out to enhance activities, the time of year, or time of day.

城市生活的请柬
An invitation for urban life

Täby Torg is now a multifunctional gathering point designed to accommodate a wide variety of activities on the 10.000 m2 square. The urban space is a place for the citizens of Täby to gather for farmer’s markets, to experience large rock concerts and enjoy summer days in the cafes while the kids play in the orange playground. This dynamic everyday space is created both for the big events and for the small everyday activities – An open invitation for urban life.

数据:
Data:

项目名称:TAG
Project name: Täby Torg

地址:TA由Trg,183 70 TA
Address: Täby Torg, 183 70 Täby

建筑师:多形
Architects: POLYFORM

团队:乔纳斯·桑伯格,托马斯·科克,杰特·克里斯滕森,克里斯蒂夫·利索朗德,奥拉·尼尔森,洛特·詹德博·莫勒,赫兹姆斯签名
Team: Jonas Sangberg, Thomas Kock, Jette Kristensen, Christoffer Lissau Lund, Ola Nielsen, Lotte Fjendbo Møller, Signe Hertzum, Nikolaj Frølund Thomsen og Lars W. Maarbjerg

恩德拉吉吉韦尔:Grontmij Malm,Sydark Konstruera,Pr.Nes,Anleka,Ka'W.W.K.
Underrådgivere: Grontmij Malmø, ÅF Lighting, Sydark Konstruera, Tyréns, Anleka, KÅWE Konstruktioner HB og PK3

客户:Kommun的TA
Client: Täby Kommun

总面积:10平方米
Gross area: 10.000 square meter

包括增值税在内的建筑成本:45 MIO。丹麦克朗
Construction cost including VAT: 45 Mio. DKR

智能化:2015
Inaugaration: 2015

多字体建筑师的文本
Text by POLYFORM Architects

照片信用:威克曼+本顿,K·林德曼
Photo credits: Wichmann+Bendtsen, Åke Lindmann

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部