景观视频教程

Regeneration of Phoenix Village

图库/公园广场/2018-10-9 22:59 263 0 收藏

凤凰村的更新
Regeneration of Phoenix Village

位于山东日照的凤凰村是一个农村整体建设项目,是一个空心村改造的实践。它是由孔翔伟设计和建造的,与他的关中设计团队一路。这个村子最初叫杜家坪,这是山东东南部一个典型的石头聚落。在城市化进程中,村庄被遗弃,大部分老房子倒塌,留下十多栋老房子。凤凰村总体上被定位为乡村艺术区,包括B&B酒店和艺术家工作室,并包含文化空间,如森林艺术馆、水剧院、山顶教堂、山坡花园、图书馆和博物馆。它还包括娱乐空间,如茶馆,咖啡厅,餐馆,儿童公社,并已离开一个地区,以创建一个老房子的博物馆。
Located in Shandong Rizhao, Phoenix Villages is a rural overall construction project, and a hollow village regeneration practice. It was designed and built by Kong Xiangwei with his Guanzhuscape design team all the way. The village was originally called Du jiaping, which was a typical stone-made settlement in southeastern Shandong. In the process of urbanization, the village is abandoned, most of the old houses are collapsed, and more than a dozen old houses are left. Phoenix villages are positioned as a Rural Art District overall, including B&B hotels and artist studios, and contain cultural space such as forest art gallery, water theater, hilltop church, hillside garden, library and museum. It also includes recreational space such as teahouse, café, restaurant, and children’s commune, and it has left an area to create an old-house museum.

整体设计理念:保护与再生的结合。保留文物、古建筑和树木,增加大胆的新元素,保持街道和庭院的质感。在材料的使用上,他们使用温暖的黄色旧石头、混凝土和从倒塌的老房子中风化的钢板来追求材料的真实性;在景观上,他们使用旧材料,种植杂草;他们使用现代语言作为空间和建筑语言。
The overall design concept: the combination of protection and regeneration. Retaining the relics, old buildings and trees, adding bold new elements into them, and keeping the texture of the street and courtyard. In the use of materials, they use warm yellow old stones, concrete and weathering steel plates from the collapsed old houses to pursue the authenticity of materials; as for the landscape, they use old materials, and plant weeds; they use modern language as the spatial and architectural language.

<强>建筑概念< /强>:将设计转化为建筑。设计师在现场工作,并参与具体的施工过程,称之为“家居设计”。在施工过程中,工匠的技艺与设计师结合在一起,反馈给设计师。在长期的田野建设中,设计工作与自然生活融为一体,并在这一时期产生了诗歌、散文和绘画。第一阶段持续了三年。他们建造了村口、艺术家工作室的一条小巷、B&B酒店接待中心、餐厅和旧庭院旅馆。
Construction concept: transform the design into construction. Designers work in the field, and participate in the specific construction process, called “design at home “. The craftsman’s skills are combined with and fed back to the designer during the process of construction. The design work integrated with the natural life during the long-term construction in the field, and in this period, poetry, prose and painting were produced. The first phase lasted for three years. They constructed the village entrance, a lane of the artist studio, B&B hotel reception center, restaurant and old courtyard hostel.

村门口
Village Entrance

他们利用山的形象,把两块当地石头制成的雕塑放在村子的入口处,与远处的群山相呼应。
using the image of the mountain, they put two pieces of sculptures made of the local stone to form the entrance of the village, which echo the mountains in the distance.

艺术家工作室
Artist Studio

它位于西边的第一个废弃巷子里。院子里的旧墙和树都留着,房子建在太空里。主要的建筑材料是废弃老房子的石头,窗户是用混凝土和耐候钢板建造的。
It is located in the first deserted alley on the west side. The old walls and the trees in the yard are remained, and the houses are built in the space. The main construction material is the stone from the abandoned old house, and the windows are built of concrete and weathering steel plates.

宾客酒店接待中心
B&B Hotel Reception Center

位于村落广场上,是一座以旧房子为基础建造的方形箱形建筑。其建筑材料有旧石、混凝土和耐候钢。庭院和梯田与Miscanthus一起种植。内部由混凝土构成。此外,沙发和纪念品柜也是用混凝土预制的。
located in the village square, it is a kind of square box building constructed on the basis of an old house. Its building materials are old stone, concrete and weathering steel. The courtyard and terrace are planted with Miscanthus. The inside is made up of concrete. Besides, the sofa and souvenir cabinets are also prefabricated with concrete.

素食餐厅
Plain Restaurant

平原餐厅位于菲尼克斯乡村酒店区的中心,周围是古老的房屋和树木。名称来源于普通混凝土。朴素是一种美,也是一种人生态度。朴素的餐厅概念也符合凤凰村对原汁原味材料的追求。餐厅空间设计追求透明,东、南采用大窗户。建筑材料由普通混凝土和局部石料制成。未经修饰的混凝土,连同清晰而有力的几何形式,呈现出原始的美感。餐厅内部完全由普通混凝土组成,包括酒吧、桌子和储物柜。餐厅的屋顶是三角形的灯井,整天都有各种不同的灯光变化,门窗等建筑构件也是手工制作的。
Plain Restaurant is situated in the center of Phoenix villages hotel area, surrounded by old houses and trees. The name is derived from plain concrete. Plain is a kind of beauty, and is also a kind of life attitude. The concept of the plain restaurant is also consistent with the original authenticity of the pursuit of materials in the Phoenix villages. The design of the restaurant space pursues transparency and the east and south sides use large windows. The building materials are made of plain concrete and local stones. The non-modified concrete, together with the clear and powerful geometric form, presents the primitive aesthetic feeling. The interior of the restaurant is wholly made up of plain concrete, including the bar, the tables and the lockers. The roof of the dining room is made of triangular light wells, which have various changes of lights all the day, and the building elements such as doors and windows are also made by hand.

旧四合院宿舍的总体理念是保留和再利用,比较旧与新,以及使用有关乡村记忆的材料。它包含两排旧房子,每个都包括五套。它保留了旧房子,院子里的墙,树和街道的纹理。设计师在每个院子里增加了厢房,成为B & B酒店,并把旧房间改造成茶馆。它还包括水泥预制棚屋,花岗岩石膏屋,夯土小屋,钢舱室和镜屋。
The general idea of the old courtyard hostel is to retain and reuse, to compare the old with the new, as well as to use the materials about country memories. It contains two rows of old houses, each includes five sets. It keeps the old houses, walls in courtyard, trees and texture of streets. The designer adds wing-rooms in each yard to be B&B hotels and makes the old rooms into teahouse. It also includes cement prefabricated huts, granitic plaster huts, rammed earth huts, steel cabins and mirror huts.

张蜀院
Zhang Shu Yard

水泥预制屋是20世纪中期水泥预制装潢标志的回顾。所有的混凝土块都是由木匠张叔叔预制的,因此这个院子叫Zhang Shu Yard。院子里的混凝土水景是对房子的反应。
The cement precast cottage is a retrospection of the symbols of the cement prefabrication decoration in the mid-20th century. All the concrete blocks were prefabricated by the carpenter uncle Zhang, hence the yard is named Zhang Shu Yard. The concrete waterscape in the yard is a response to the house.

石院
Stone Courtyard

主要建筑是花岗岩石膏棚屋,它召回了上世纪的花岗岩石膏建筑。茅屋里有一棵老杏树。
the main building is the granitic plaster hut, which recalls the granitic plaster building of the last century. An old apricot tree is inside the hut.

绣花庭院
Embroidery Courtyard

主楼是一个生锈的钢制小屋,院子里的水景也是用生锈的钢板做的。
the main building is a rusty steel cabin, and the waterscape in the yard is also made of rusty steel plate.

夯土房屋
Rammed Earth House

主楼是夯土施工。这是夯土建筑的记忆。建筑物的座舱窗户由混凝土、钢板和镜面不锈钢组成。
the main building is a rammed earth construction. It is the memories of the rammed earth building. The cabin windows of the building are made up of concrete, steel plate, and the mirror stainless steel.

镜院
Mirror Courtyard

主楼由镜面不锈钢制成,是最强烈的对比建筑物。院子里有很多木瓜树,室内的屋顶是用彩色玻璃窗做成的。
the main building is made of mirror stainless steel, and is the building with the most intense contrast. There are a lot of papaya trees in the yard, and the indoor roof is made up of stained glass windows.

凤凰村的探索是以村庄整体为基础的。整个聚落、景观、建筑和室内的整体设计与施工在于现场的设计与施工。
The exploration of Phoenix Villages is based on villages as a whole. The integrated design and construction of the whole settlement, landscape, architecture and interior lies in the design and construction in the field.

项目名称:艺术农村凤凰村
Name of the Project: the Phoenix Village of Artistic Countryside

项目地点:山东省日照市南湖镇
Project Location: Nanhu Town, Rizhao City, Shandong Province

总体设计与施工:官竹山规划设计
Overall Design and Construction: Guanzhuscape Planning and Design Institute

首席设计师:孔翔伟
Chief Designer: Kong Xiangwei

设计团队:李国栋、刘玉龙、王文、林立聪、滕新、徐静安、王子怡、郑亚凯、庞亮亮、小天燕
Design Team: Li Guodong, Liu Yulong, Wang Wen, Lin Licong, Teng Xin, Xu Jingan, Wang Ziyi, Zheng Yakai, Pang Liangliang, Xiao Tianyan

设计周期:2015年3月至2017年8月
Design Period: March 2015 – August 2017

施工期:2015年8月至2017年12月
Construction Period: August 2015 -December 2017

摄影:孔翔伟、程雪峰、王紫伊
Photography: Kong Xiangwei, Cheng Xuefeng, Wang Ziyi

官方网站:www.官珠拉
Official Website: www.guanzhula.com

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部