华展街具

MONA – Museum of Old and New Art

图库/公园广场/2018-5-14 23:33 576 0 收藏

莫纳-新旧艺术博物馆
MONA – Museum of Old and New Art

OCULUS: The Museum of Old and New Art (MONA) is a project fused between landscape and architecture, compression and revelation.

莫娜位于塔斯马尼亚德温特河畔,是澳大利亚最大的私人博物馆。该博物馆收藏了一批稀有的古代艺术品和当代作品,它们不同于埃及古董、希腊和罗马硬币,是轰轰烈烈的当代澳大利亚、英国和美国艺术。
Situated on the banks of the Derwent River in Tasmania, MONA is the largest privately owned Museum in Australia. The museum holds a collection of rare ancient artefacts and contemporary works varying from Egyptian antiques, Greek and Roman coins, to sensational and provocative contemporary Australian, British and American art.

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

© Oculus

In 2005, OCULUS was invited to take part in a limited design competition to Master Plan the 16 ha site and proposed Museum. After winning that competition, OCULUS was engaged by MONA to prepare a Master Plan for the Estate and then to undertake detailed landscape concept design, design development, documentation and contract administration services with a stage 1 budget of $1.6m. The project was delivered in seven separate packages and completed in January 2011.

项目简介的两个主要目标如下。第一个是从现有的、增长的发展中创建一个空间逻辑,包括:一个酿酒厂;微型啤酒厂;功能中心;1966个Roy Grounds爵士设计的两个遗产上市的房子;以及由该网站的前所有者C劳建立的一系列历史性和有价值的景观。dio Alcorso在1950种植了90棵雷司令葡萄树和一条杨树大道。第二个目标是建立一个新的大型博物馆;一些豪华住宿单位;一个扩大的酒厂和地窖门;室外表演空间;植被恢复区;以及一个渡轮码头。总体规划的生成思想放大了站点的空间压缩观测条件,并通过空间开放或启示。主计划和后续工作,使用一个版本的空间叙事,以构造新的事件,同时提供现有的连接。
The two main objectives of the project brief are as follows. The first was to create a spatial logic from the existing, accreted development, which included: a winery; micro-brewery; function centre; two heritage listed houses designed by Sir Roy Grounds in 1966; and a series of historic and valuable landscapes established by the site’s previous owner Claudio Alcorso, who established the Moorilla Estate in the 1950’s by planting 90 Riesling vines and a poplar avenue. The second objective was to site a new major Museum; a number of luxury accommodation units; an expanded winery and cellar door; outdoor performance spaces; areas of revegetation; and a ferry terminal. The Master Plan’s generating idea amplified the site’s observed condition of spatial compression followed by spatial opening or revelation. The Master Plan and subsequent works, use a version of this spatial narrative to structure new events whilst simultaneously providing connections between existing ones.

The perceived ideas and notions of what a gallery may be are often preformed and perhaps complacent – that the gallery is a building with a formal entry and accentuated garden, curated in a logical way to guide the spectator on a journey through a certain time, exploring a certain culture. The spectator (the subject) and the building (the place) are homogenised and comfortable. The design of MONA deliberately confounds these preconceived ideas. MONA provides a spatial experience that can be described as immersive, timeless or even supernatural. Through the detailed use of material, planting and topography, MONA’s landscape is a direct response to the changing, non-linear nature of the interior gallery spaces. The landscape is dynamic and symbolic, floating directly on top of the buried hidden building.

第1阶段的总体设计分为一系列单独的地点和包裹,允许在三年的建设期内交付工作。这些独立的网站包括:
The overall design for Stage 1 is was divided into a series of separate sites and packages, allowing delivery of the work over the three year construction period. These separate sites include:

-广场,形成了隐藏博物馆的屋顶;
– The Plaza, forming the roof of the hidden museum;

-梯田,为居住的人群创造地形;
– The Terraces, creating a topography for inhabitation by crowds;

堤岸,重新种植Derwent银行;
– The Embankment, revegetating the Derwent bank;

– The Avenue, replanting and strengthening the original Alcorso plantings;

-切割花园,处理裸露的切割和楼梯进入新渡轮码头;
– The Cut Garden, dealing with the exposed cutting and stair access to the new ferry wharf;

-苔藓花园,在博物馆屋顶的门槛上有植被的屋顶平台;
– The Moss Garden, a vegetated roof terrace at the threshold of the museum roof; and

展馆,工作地点和植被四个新的住宿别墅。
– The Pavilions, work to site and vegetate four new accommodation villas.

物质性是简单、朴实和直接的,混淆了博物馆作为砂岩和石灰岩中的庙宇的期望。种植是精心设计的,而不是设计的——分类花园又与再生、遗产或死亡有关。屋顶广场的单一表面产生了从霍巴特砂岩的位移感,在别处。露台作为一种将人们运送到广场的方式,作为一种占用空间的方式来观察广场上举行的活动。仔细考虑了干预,并提供了丰富,深思熟虑的空间体验,考虑到网站,其背景和叙事参与的身体。景观通过压力点的行为,具有压缩/浸泡和开放/启示的空间逻辑。设计灵活,适应性强,能适应事件、设施和职业的变化。蒙纳的创造促进了对文化景观设计思维的转变。这表明,社区可以通过沉浸和共享体验创造,可持续性促进颓废,而这种景象可以对受众提出互惠要求。在参与项目,从总体规划到完成和超越,Oculus是一个非常勤奋的专家团队的一个重要组成部分,提供一个真正独特和美妙的地方。
Materiality is simple, unadorned and direct, confounding the expectations of the Museum as a temple in sandstone and travertine. Planting is curated, rather than designed – taxonomic gardens deal in turn with notions of regeneration, heritage or death. The single surface of the roof plaza creates a sense of displacement from the sandstone of Hobart, of being elsewhere. The terrace performs both as a way of conveying people to the plaza and as a way of making space for occupation to observe events held on the plaza. The interventions were carefully detailed and delivered for a rich, deliberate spatial experience, considering the site, its context and the narrative engagement of the body. The landscape behaves through pressure points, with a spatial logic of compression / immersion and opening / revelation. The design is flexible and adaptable, accommodating shifting program of events, installations and occupations. The creation of MONA promotes a shift in design thinking about cultural landscapes. It suggests that community can be created through immersion and shared experience, sustainability promoted though decadence and that spectacle can make reciprocal demands on its audience. In engaging with the project, from Master Plan through to completion and beyond, OCULUS was an important part of an extremely diligent team of experts delivering a truly unique and wonderful place.

景观设计师:Oculus
Landscape Architects: OCULUS

Project Name: Museum of Old and New Art (MONA)

设计团队:
Design team:

Oculus(风景园林)
OCULUS (Landscape Architecture)

Fender Katsalidis Architects (Architecture)

约翰斯通·麦格和甘迪(民事)
Johnstone McGee & Gandy (Civil)

Felicetti(结构)
Felicetti (Structural)

Lincolne Scott(服务)
WSP Lincolne Scott (Services)

Coffey (Geotechnical)

Hansen Yuncken (Builder)

地点:霍巴特,塔斯马尼亚,澳大利亚
Location: Hobart, Tasmania, Australia

客户:莫里拉庄园
Client: Moorilla Estate

Year of construction: 2008-2010

预算:160万美元
Budget: $1.6 million

图像学分:
Image credits:

眼睛,彼得斑尼特
OCULUS, Peter Bennetts

奖项:2012年AILA Victoria Award for Design in Landscape Architecture。
Awards: 2012 AILA Victoria Award for Design in Landscape Architecture

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部