华展街具

Novo Nordisk Nature Park

图库/公园广场/2018-5-14 23:33 429 0 收藏

Novo Nordisk Nature Park

SLA Architects: In the city of Bagsværd, North of Copenhagen, Novo Nordisk has erected its new corporate headquarter. The headquarter, which houses the company’s top management and 1.100 administrative staff, is located in a large, public park, designed by SLA Architects. As a world-leading pharmacy company, Novo Nordisk is working in a highly competitive market where innovation and constant development is a prerequisite. Thus, the focus of the SLA designers has been on maximizing the park’s value for Novo’s employees. Novo Nordisk Nature Park not only provides Novo Nordisk with a green, recreational framework between its two new buildings; it also provides new and nature-filled opportunities for knowledge sharing, human dynamics, synergy and creativity.

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© Torben Petersen, SLA

© SLA

© SLA

© SLA

The park’s overall design concept is founded on great thinkers like Søren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche who got their best ideas while walking. Modern research has shown that people become more informal, more relaxed and more creative and open to new ideas when they are outside. This is especially true when they walk in nature that is wild, untamed, natural and varied in its expression.

因此,在诺和诺德自然公园,这一知识被用来创建一个郁郁葱葱的自然公园,最大的不同的,密集的生境交叉的蜿蜒路径系统切入,在不同类型的公园之间的自然。公园因此突出了大自然的审美体验,并被设计成提供光、影、嗅、色和声音的最大感官变化。
Thus, in Novo Nordisk Nature Park this knowledge is used to create a lush nature park with a maximum of different, dense biotopes intersected by a winding path system cutting in, out and in-between the many different types of nature in the park. The park thus accentuates the aesthetic experience of nature, and is tailored to provide the greatest sensuous variation of light, shadow, smell, colours and sounds.

这些路径在公园的地形上和上下生生不息,从而创造出最大的空间变化。当然,这条路线可以在网站周围和从一个建筑物到另一个建筑物提供一般的访问,但它们也使员工方便、确实是不可避免的,以满足他们的同事和安排户外散步和谈话会议。这条路从A到B都不会走捷径,而是在生境之间蜿蜒前行,以便每趟旅行足够长时间,让员工思考创造性思维,并在途中遇到其他人。野性、扭曲的树木、与同事、鸟鸣和红润脸颊的偶然相遇,都成了诺和诺德日常工作的自然组成部分。
The paths wind up and down through the park’s topography and in and out of biotopes to create maximum spatial variety. The paths of course provide general access around the site and from one building to another; but they also make it convenient and indeed inevitable for employees to meet their colleagues and arrange walk-and-talk meetings outdoors. The paths never lead the shortest way from A to B, but wind their way between the biotopes in order to make each trip long enough for the employees to think creative thoughts and meet others on their way. Wild nature, crooked trees, chance meetings with colleagues, bird song and rosy cheeks all has become a natural part of the everyday working day at Novo Nordisk.

The nature park itself uses a wide palette of native plants and holds over 1,000 new trees which over time will grow into clearly defined small ’forests’ and self-regulatory biotopes. The vegetation is designed to be wild and take care of itself which allows the biotopes to evolve with natural succession and minimal care. Because of the SLA designer’s stated desire to create maximum biodiversity in the park, several dead trees have been placed in between the newly planted trees. Dead tree trunks have vital value for natural ecosystems, as they are important habitats for beetles, caterpillars, mosses, etc. But they also provide the park with the smell of decay, the rot of the trunks and a direct confrontation with the life and death of nature’s ecosystem. A powerful exhibition of the full aesthetic feeling of nature.

自然公园的1000棵树都是由SLA设计人员在特别选择的苗圃中进行检查和手工挑选的,并与它们的自然栖息地、形状、体积以及与当地的小气候有关,以最大限度地保护公园和公园的使用者。FICE建筑。树木也有助于吸收所有落到现场的雨水。洼地种植阿尔德树和其他耐水树种,以有助于公园的雄心勃勃的气候适应设计。因此,诺和诺德自然公园是斯堪的纳维亚第一个拥有100%天然水量平衡的公园。因此,所有落入该地区和建筑物上的雨水都被收集起来用于灌溉。由于景观的精心设计地形和种植,自然公园可以处理甚至100年的降雨事件,而不引导任何水进入下水道。
The nature park’s 1,000 trees are all inspected and hand-picked by the SLA designers in specially selected nurseries, and composed in relation to their natural habitat, their shape, their volume and in relation to the local microclimate to maximize shelter for the users of the park and for the office buildings. The trees also help to absorb all rainwater that falls on site. Depressions are planted with alder trees and other water tolerant species in order to contribute to the park’s ambitious climate adaption design. As such, Novo Nordisk Nature Park is the first park in Scandinavia with 100 percent natural water balance. Thus all rainwater that falls in the area and on the buildings is collected and used for irrigation. Because of the landscape’s carefully designed topography and plantation the nature park can handle even torrential 100-year rainfall events without directing any water into the sewers.

照明在自然公园的设计中也起着不可或缺的作用。白天,阳光会让植物和树叶在路上闪闪发亮的白色混凝土上投射出编织的影子。傍晚,通过精心排列的白光色调照亮了景观,突出和增强了植被的自然色彩和运动。一些生物栖息地通过改变GOBO光的投射而被启发,创造出改变月光的氛围。
Lighting also plays an integral part in the design of the nature park. During daytime, the sunlight will allow the vegetation and the leaves to cast weaving shadows on the gleaming white concrete of the paths. In the evening the landscape is lit up by carefully aligned tones of white light which highlights and enhance the natural colors and movements of the vegetation. Some biotopes are enlightened from within by varying Gobo light projections that create the atmosphere of shifting moonlight.

All in all, SLA’s Novo Nordisk Nature Park provides Novo Nordisk with a strong, new landscape brand, while employees, clients, the citizens of Bagsværd and the local wildlife all have received a sensuous and lush landscape that provides room for recreation, inspiration, social meetings and a stress free environment all year round.

景观建筑:SLA建筑师
Landscape Architecture: SLA Architects

项目名称:诺和诺德自然公园
Project name: Novo Nordisk Nature Park

Client: Novo Nordisk

地点:诺和诺德公司中心,诺沃ALEY,DK-8080 Bagsvaerd,丹麦
Location: Novo Nordisk Corporate Center, Novo Allé, DK-2880 Bagsvaerd, Denmark

实现方式:2014
Realization: 2014

Area: 31.000 m2

合作者:Henning Larsen建筑师(建筑设计师)、Orbicon(气候适应工程师)、Alectia(工程师)、SK·LK SK·安格尔(景观承包商)、Urban Green(生境)
Collaborators: Henning Larsen Architects (building architect), Orbicon (climate adaption engineer), Alectia (engineer), Skælskør Anlægsgartnere (landscape contractor), Urban Green (biotopes)

Photographers: Torben Petersen & SLA Architects

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部