景观视频教程

Yagan Square

图库/居住环境/2019-4-22 10:59 164 0 收藏

亚干广场
Yagan Square

简介
THE BRIEF

Aspect Studios:作为珀斯城市连接项目的一部分,总体概要是设计一个包容、欢迎的目的地,将珀斯的CBD连接到北桥。这个文化和公民目的地旨在更广泛地体现当地、珀斯和西澳大利亚的所有特征。莱昂斯,首席建筑师和伊雷代尔·佩德森·胡克建筑师与Aspect工作室合作设计了雅甘广场。
ASPECT Studios: As part of the Perth City Link project, the overall brief was to design an inclusive, welcoming destination that linked Perth’s CBD to Northbridge. This cultural and civic destination aimed to embody all the characteristics of the local area, Perth and Western Australia more broadly. Lyons, the principal Architect and iredale pedersen hook architects designed Yagan Square in collaboration with ASPECT Studios.

项目背景
PROJECT BACKGROUND

雅甘广场是珀斯最令人兴奋的重建项目之一,是西澳大利亚政府通过大都会重建局(MRA)交付的一个价值7350万美元的项目。雅甘广场占地1.1公顷,是珀斯的主要社区、会议和庆典场所以及旅游目的地之一。雅甘广场位于一个主要的交通枢纽内,与珀斯中央火车站和珀斯巴士港相连,位于城市最繁忙的步行地点之一的中心。2014年5月,为了纪念著名的土著战士雅甘,该地区被命名为西澳大利亚州的一个展示区,位于该市的中心地带,是一个认可和庆祝当地和whadjuk遗产、农产品、环境和文化的地方。
One of Perth’s most exciting redevelopments, Yagan Square is a $73.5 million project delivered by the Western Australian Government through the Metropolitan Redevelopment Authority (MRA). Built on a 1.1 hectare site, Yagan Square is one of Perth’s primary community, meeting and celebration places and tourist destinations. Yagan Square is located within a major transit hub with links to the central Perth Train Station and Perth Busport, at the heart of one of the busiest pedestrian locations in the city. Named in May 2014 in honour of the prominent Aboriginal warrior, Yagan, the precinct is a showcase of Western Australia in the heart of the city – a place that recognises and celebrates local and Whadjuk heritage, produce, environment and culture.

设计/建造信息
INFORMATION ON THE DESIGN/BUILD

设计理念回应了雅甘广场作为一个包容、欢迎和活跃的文化和公民目的地的愿景。更广泛地体现了当地、珀斯和西澳大利亚的所有特征。这个概念代表了会聚的理念:地质学、轨道、叙述、土著和非土著人以及广场本身的文化。本地花园展示了西澳大利亚植物和景观的独特和多样性。游客可以在珀斯和整个州看到各种桉树。种植的花园也提高了西澳大利亚的季节特征和颜色。雅甘广场的中心是一座大型水上雕塑,由多学科艺术家乔恩·塔里、Aspect工作室和里昂建筑师与IPH合作。这件艺术品由一系列相互连接的石头组成,大约190米长,从广场的上层一直延伸到下面的购物中心。连接元素的顺序为公共景观提供了物理和体验的增强,鼓励游客观看、触摸、感受和享受。
The design concept responded to the vision of Yagan Square being an inclusive, welcoming and active cultural and civic destination. Embodying all the characteristics of the local area, Perth and Western Australia more broadly. The concept is representative of the ideas of convergence: of geologies, tracks, narratives, indigenous and non-indigenous people and culture within the Square itself. Native gardens showcase the unique and diverse qualities of Western Australia flora and landscape. Visitors can see a variety of Eucalyptus species found in Perth and across the State. The planted gardens also heighten the seasonal characteristics and colours of Western Australia. A large-scale water sculpture forms the centrepiece of Yagan Square, a collaboration between multi-disciplinary artist Jon Tarry, ASPECT Studios and Lyons Architects with iph. The artwork consists of a series of interconnected stone elements, approximately 190 metres long that descend from the upper levels of the square to the mall below. The sequence of connected elements provide physical and experiential enhancements to the public landscape, encouraging the visitor to look, touch, feel and enjoy.

yagan square is the result of a collaborative design process which included:
YAGAN SQUARE IS THE RESULT OF A COLLABORATIVE DESIGN PROCESS WHICH INCLUDED:

–一个在线工具,用于识别/获取社区反馈,吸引超过2200个社区响应。
– An online tool to identify/capture community feedback, attracting more than 2,200 community responses.

–广泛参与Whadjuk社区;创新的合作过程,创造真实的文化体验。瓦德库克人的文化知识分享激发了地方、人、动物和景观的强烈主题,这些主题和故事影响了雅甘广场内的许多元素。
– Extensive engagement with the Whadjuk community; an innovative process of collaboration to create an authentic cultural experience. The sharing of cultural knowledge from the Whadjuk people has inspired strong themes of place, people, animals and landscape, with these themes and stories influencing many of the elements within Yagan Square.

—公众和利益相关者协商
– Public and stakeholder consultation

–一个综合设计团队,包括首席建筑师、景观设计师、艺术家和专业设计师,致力于解释Whadjuk的故事,解决重大工程挑战,增强可持续性和个性,反映当地的地形和景观。
– An integrated design team that included lead architects, landscape architects, artists and specialist designers working to interpret the Whadjuk stories, address significant engineering challenges, enhance sustainability and character and reflect the local topography and landscape.

–标志性的45米数字塔巨大的圆形屏幕讲述了该地区的土著传统,并将展示主要的体育赛事。
– The landmark 45m digital tower’s giant circular screen tells stories of the area’s indigenous heritage and will show major sporting events.

数字设计过程
DIGITAL DESIGN PROCESS

设计过程为Aspect工作室提供了一个机会,通过BIM和3D建模测试设计、施工和制造方面的设计协作和文档记录的新途径。水景包括一系列集成的雕刻艺术元素,设置在雕刻的石头铺面上,使用Rhino 3D建模,并记录在REVIT中进行施工。在雅甘广场上使用数字3D文档,实现了与水景艺术家JonTarry和工程设计团队从概念到文档阶段的无缝协作。数字模型为主要承包商和石材供应商提供了信息。
The design process has provided ASPECT Studios with the opportunity to test new avenues of design collaboration and documentation through BIM and 3D modelling for design, construction and fabrication. The water feature includes a number of integrated sculptural art elements set in carved stone paving, modelled using Rhino 3D and documented for construction in Revit. The use of digital 3D documentation on Yagan Square enabled a seamless collaboration process with water feature artist Jon Tarry and the engineering design team from concept right through to documentation phases. The digital model was provided for information to the lead contractor and stone suppliers.

如何为工作采购材料–特殊要求
HOW MATERIALS WERE SOURCED FOR THE JOB – special requirements

这块石头是在西澳大利亚开采的,在东南亚手工雕刻而成。安装了约170平方米的定制雕刻石。雅甘广场致力于创造景观连接,创造有助于更大故事的生态价值时刻,将城市与其先前的景观连接起来。澳大利亚西部的树种在商业上不可用,需要从当地的种源种子种植到相当大的尺寸,然后进行移植。
The stone was quarried in Western Australian and was hand carved in South East Asia. Approximately 170 m2 of custom carved stone was installed. Yagan Square seeks to create landscape connections; moments of ecological value that contribute to a larger story, to connect the city with its prior landscape. Western Australian tree species not available commercially needed to be grown to a substantial size from local provenance seed off site and then transplanted.

要克服的挑战
CHALLENGES TO OVERCOME

整个项目团队面临的一个重大挑战是在两条地下铁路线上建造一个新的公共空间和建筑物。其中一条铁路线正处于进入隧道系统的初期,因此,主要的中央景观直接坐落在这条陡峭的隧道上,确保这些区域的土壤深度和树木种植空间很小。大部分景观区域要么位于基础设施顶部,要么位于建筑形式顶部,创造了一个复杂的裙楼景观,依靠与工程师和建筑师的集中集成设计,以确保成功的设计成果。需要时采用多种绿色基础设施技术,包括轻质土壤、制孔机、人行道步行系统和树木地层拱顶系统。
One of the significant challenges for the entire project team was the creation of a new public space and buildings on top of two underground railway lines. One railway line was at the beginning of its dive into a tunnel system and as such the main central landscapes sit directly on this steeply angled tunnel, ensuring little scope for soil depth and tree planting in these areas. The majority of the landscape areas sit either on top of infrastructure or on top of built form, creating a complex podium landscape, relying on intensively integrated design with engineers and architects to ensure a successful design outcome. Multiple green infrastructure techniques where required including light weight soils, void formers, peddle systems for pavement and strata vault systems for trees.

雅甘广场-珀斯
YAGAN SQUARE – PERTH

完成项目价值:7350万美元
Complete Project Value: $73.5 Million

建造时间:2年
Build Time: 2 years

完成年份:2018年
Year Complete: 2018

项目规模:1.1公顷
Size of Project: 1.1 Hectares

地点:澳大利亚珀斯华盛顿
Location: Perth WA, Australia

客户:大都会重建局
Client: Metropolitan Redevelopment Authority

项目团队
PROJECT TEAM

首席建筑师:里昂与伊雷代尔·佩德森·胡克合作
Principal Architect: Lyons in association with iredale pedersen hook

零售建筑师:Maddison建筑师
Retail Architects: Maddison Architects

景观设计师:Aspect工作室
Landscape Architects: ASPECT Studios

艺术家:乔恩·塔里
Artist: Jon Tarry

技术:WSP、Aurecon和Waterform International
Technical: WSP, Aurecon and Waterform International

树木学家:Arbour Carbon
Arborist: Arbour Carbon

数字照明:Ramus照明
Digital Lighting: Ramus Illumination

艺术和文化顾问:马尔科姆·麦格雷戈,材料思考和理查德·沃利
Art & Cultural Advisors: Malcolm McGregor, Material Thinking and Richard Walley

建筑商:多立克集团
Builder: DORIC Group

摄影:彼得·本内茨
Photography: Peter Bennetts

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部