景观视频教程

崇明岛侯家镇文化活动中心,上海 / 空间里建筑设计事务所

图库/居住环境/2018-11-5 21:57 84 0 收藏

开端|Beginning

第一次来到崇明是2017年的初春,我们的任务是把这块场地和这些年迈的老房子改造成具有江南特色的社区文化活动中心。

The first time we came to Chongming Island was the early spring of 2017. Our job was to transform this site and those old houses into a community center for cultural activities with Jiangnan-styled architectures.

▼傍晚时分鸟瞰,Aerial view at sunset

©田方方

场地的西侧是居民楼,南侧是侯家镇的行政服务单元,东侧毗邻河道,北侧紧挨着农田。场地内有5栋房屋由西至东排列,由于是不同时期建造的,房屋的前后位置及高低都参差不齐,还存在不同程度的地基沉降、墙面断裂、屋面塌陷等问题,尤其是东侧两栋民房早已是破旧不堪的危房。场地的中央有4棵老樟树,樟树的东侧区域原先是一个自来水厂,从远处就能望见遗存下来的水塔。

There are residential buildings located at the west side of the site, and the existing building on the south side is the administrative service unit of Houjia Town. The east side is adjacent to river while the north side is next to the farmland. There are five different houses in the site from west to east. Built in different periods, those houses are not arranged in the same horizontal positions with uneven heights. There are also various problems with the houses such as subsided foundation, cracked walls and roof collapse; especially the two houses on the east side are quite dilapidated. There are four old camphor trees in the center of the site. From the original tap water factory in the east side of the trees sees the remaining water tower in the distance.

▼改造前场地鸟瞰,A bird’s view of the site before the reconstruction ©空间里

居民的文化生活|Cultural life of the residents

崇明岛作为一座生态旅游岛,主要产业是农业和旅游业,年轻人大多外出生活工作,常住的居民基本都是中老年人和儿童,时间充裕的居民们缺少的就是社区附近的娱乐活动场所。喝茶聊天、打牌下棋、读书看报、书法绘画、活动健身、自娱自乐的唱戏和舞蹈,这些普通的娱乐活动才是他们的刚需。除了满足任务书上空间功能分布要求,我们还希望这里能成为一个向街道开放的社区公园,为居民提供自发聚集的空间。这里的房子不同于市区里高大上的文化建筑,而是带着民居建筑所特有的亲近感,让居民们体会到这里是“我们的家”。

▼乌镇回廊下的生活场景,Slow life under the cloister in Wuzhen ©王少榕

As an island for sustainable tourism, Chongming Island’s major industry is agriculture and tourism. Most of the young people have lefe the island for a new life while the remaining residents are mostly middle-aged and older people as well as children. We envisage that the community center will also be a community park where the residents will gather there to drink tea, have a chat, read books and newspaper, paint and do calligraphy, workout, sing and dance and more, creating a sense of belonging for them.

▼改造后场地鸟瞰,A bird’s view of the site after the reconstruction ©田方方

屋顶掌管着建筑的美|The roof speaks the beauty of the architecture

无论是在功能上还是造型上,屋顶都是建筑永恒的话题。它遮阳避雨,保证了建筑的舒适性,同时也是占据主导地位的视觉元素,形状、材质、比例掌管着建筑之美。小时候生活在老房子里,房屋之间夹杂的很多不可命名的檐下灰空间,而后又曾看到江南水镇河畔回廊下居民的生活状态;在日本传统建筑中屋檐下观庭小憩;感受斯里兰卡建筑师巴瓦在一个屋顶下组织起的开放空间,这些都让人感受到屋檐下的空间中包含着一种日常生活的魅力。

The roof is an everlasting element of the building, significant and the most important. It keeps the residents from sun and rain, bringing comfort to the residents. The shape, material and proportion of the roof leave strong visual impact. At anytime and anyplace, the roof speaks the beauty of the architecture. When I was a child, I lived in an old house. There were a lot of gray spaces among the eaves. In the water towns of Jiangnan water towns, I saw the living conditions of the residents under the cloister alongside the river. When I was in Japan, I experienced sitting under the roof of the traditional Japanese architecture and taking a rest while checking the courtyard out. I also visited the open spaces designed under one roof by architect Geoffrey Bawa in Sri Lanka. Those experiences make me feel the daily charm of the living spaces under the roof.

▼建筑概览,overview ©田方方

▼清晨时分的文化活动中心,In early morning ©田方方

▼屋檐下的空间中包含着一种日常生活的魅力,Feel the daily charm of the living spaces under the roof ©田方方

形式和材质|The form and materials

场地原有建筑的造型、尺度以及构造都具有非常典型的地域风格,故无意抹去这种在世的本土特色,只在此基础之上加上木结构的屋顶,使空间尺度更加贴近民居建筑的身体感受;并按照相应的建筑外墙决定合适的木柱跨度,木檩条、椽条的尺寸、比例以及构造,以满足结构力学的需求。这里形式在追寻功能的同时,也在追寻一种老百姓也能一眼就感知到的东方韵味。

The shape, scale and structure of the existing house are very typical in the local area. We have no intention to totally get rid of the local style of the building; based on this, we develop the roof with the wooden structure. The spatial scale is close to the residential building. As for the outer wall of the building, we have several issues to consider: the span of the appropriate wooden column as well as the size, proportion and structure of the wooden rafters and purlins, to meet the needs of structural mechanics. While following the rules of functionality in sync with the form, we also hope that the residents will perceive the oriental style out of the building instantly.

▼在水塔下看建筑,the building under the water tower ©田方方

▼从篮球场看建筑南立面,The south façade of the building from the basketball court ©田方方

▼从广场处看多功能剧场和卫生间,The multi-functional theater and the rest room from the square ©田方方

长长的遮阳伞|The single-columned cloister

在设计初期,设计师思考着如何在这些房间之间设计一条互通的交通动线,檐廊的设计想法就应运而生。屋檐顺着现有建筑的屋面坡度挑出,檐口高度压至2.3米,檐廊将各栋建筑连接起来;直到东侧河畔,檐廊则转变为回廊,形成了连续的半户外空间,为人们提供交流、休憩、观景的场所。房子南面面向开放的活动场地,北面是围墙围合的后院,房子之间设计两处通往后院的过廊。

Our design put an emphasis on the eaves along the slope of the existing building with the height of the cornice pressed to 2.3 meters. The porch created by the eaves becomes the connecting part of different buildings. Till the river in the east side, the porch turns into a cloister. The porch is a great space for people to talk, take a break, and have a view of the surrounding scenery. The south side of the house faces the open area for activities, and the north side is the backyard enclosed by walls. We also design two corridors leading to the backyard.

▼檐廊下看篮球场,The basketball court from the porch ©田方方

▼多功能剧场和卫生间之间的过廊,The corridor connecting the multi-functional theater and the rest room ©田方方

▼多功能剧场前檐廊,The front porch of the multi-functional theater ©田方方

▼图书室和展览室之间过廊,The corridor connecting the reading room and the exhibition room ©田方方

▼图书室前檐廊,Porch in front of the reading room ©王少榕

河畔是风的通道,看着河岸质朴的景色是一种享受,因此也是人们纳凉休憩的最佳场所。独柱回廊的结构设计灵感来源于户外遮阳伞,长20米、宽4.8米的大屋顶连接着檐廊,两根木柱夹着木梁的柱构造能有效抵抗侧向风力,使整体结构更稳定,同时也比使用一根截面尺寸更大的木柱,在视觉上要轻薄很多。独柱回廊的设计旨在最大程度减少立面上的结构构件,让户外空间更为通透开放。

The riverside is the passage to the wind. Looking at the pristine scenery from the river bank is a pleasure, and it is also the best place to get away from the heat and take a break. The design of the single-columned cloister is inspired from outdoor umbrellas. The large roof with a length of 20 meters and a width of 4.8 meters creates the space for the porch. The column structure sandwiched by the two pillars with wooden beams effectively resists the lateral wind force with good stability. Meanwhile, the structure is visually lighter and thinner compared to a single wooden column of a larger cross-section. The design of the single-columned cloister minimizes the structural elements on the façade, making a more transparent and open outdoor space.

▼透过独柱回廊看河畔,The riverside from the single-columned cloister ©王少榕

▼从独柱回廊看广场,The square from the single-columned cloister ©田方方

▼独柱回廊下,The single-columned cloister ©田方方

天窗的光线|Quality light from the skylights

檐廊带来了半户外空间,但同时也遮挡了南向窗户的采光,于是天窗的设计就随之产生。设计师希望室内是个明亮的空间,白天可以不开灯,完全依靠自然天光,也尽量让冬天有更多的阳光能进入室内。同时为了避免太阳光线过强而干扰室内的活动,最终决定用磨砂玻璃,让光线散射进入室内。另外使用稻草漆(麻刀灰)批墙,让空间弥漫着柔和的光线。

The porch brings opens up a semi-outdoor space, but at the same time it blocks the lighting of the windows in the south side, so comes the design of the skylights. We intend to create a bright interior where lights can be turned off at daytime. The natural light will do most of the job to light up the space and more sunlight will illuminate the room with warmth in winter. At the same time, how to avoid excessive sunlight which will interfere with indoor activities also put into consideration. The solution is to use frosted glass to have light scattered into the room. In addition, the wall is coated with Hemp lime, filling the space with soft light.

▼多功能剧场,The multi-functional theater ©田方方

▼阅览室,The reading room ©田方方

▼手绘一层平面图,The floor plan of the 1st floor ©空间里

▼手绘二层平面图,The floor plan of the 2nd floor ©空间里

项目名称:崇明岛侯家镇文化活动中心

业主: 上海市崇明区政府

设计方:空间里建筑设计事务所

项目类型:公共建筑

地理位置: 上海市崇明区侯家镇

主创建筑师:王少榕

设计团队:赵军,唐苏菁,李萌,季赛慧

摄影:田方方、王少榕

结构:砖混结构,木结构

用地面积:2970㎡

建筑面积:898㎡

设计周期: 2017年2月-9月

建设周期:2017年12月-2018年8月

结构设计:同固结构

机电设计:住总集团

施工单位:上海瀛发建设工程有限公司

项目管理: 上海建津建设工程咨询有限公司

Project name: Community Center for cultural activities in Houjia Town, Chongming Island

Property owner: Chongming District Government, Shanghai

Design Studio: Studio Ku Kan Nai

Project type: public building

Location: Houjia Town, Chongming Island, Shanghai

Chief Architect: Wang Shaorong

Design team: Zhao Jun, Tang sujing, Li Meng, Ji Saihui

Photographer: Tian Fangfang, Wang Shaorong

Structure: masonry-concrete structure, wooden structure

Site area: 2970㎡

Floor area: 898㎡

Design Cycle: from February to September, 2017

Building cycle: from December, 2017 to August, 2018

Structure design: Shanghai Tonggu Structural Engineering, Co., Ltd.

Electromechanical design: Beijing Uni.-Construction Group Co.,Ltd

Construction unit: Shanghai Yingfa Construction Engineering Co., Ltd.

Project management:Shanghai Jianjin Construction Engineering Consultation Co., Ltd.

More: Studio Ku Kan Nai 更多关于他们:Studio Ku Kan Nai on gooood

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部