景观视频教程

高雄社会住宅 / Mecanoo Architecten

图库/居住环境/2018-6-8 23:13 579 0 收藏

Mecanoo的社会住宅项目聚焦低收入人群的居住空间发展,旨在打造具有灵活性的混合居住空间,建立私密空间与公共空间的平衡关系,营造和谐的自然与居住环境。该居住综合体位于台湾高雄,项目将打造234个面积在25平方米到75平方米的小型居住单元,并服务于学生、年轻家庭和有特殊需求的老年人等不同年龄层的居住需要。

Mecanoo’s Social Housing philosophy focuses on the development of affordable living spaces defined by flexibility, the right balance of private and communal spaces, mixed housing types, connection with the environment and identity. The housing complex in Kaohsiung will host 234 units between 25 and 75m², designed for a large variety of users, from students, young couples to families with children, as well for elderly or people with special needs.

▼效果图,rendering

▼总平面图,master plan

空中花园

Sky Park

该项目坐落于全新的绿色走廊和沿铁轨的现有居住社区之间,与其他城市更新项目不同,该混合居住建筑将作为独立的开发部分。三角形场地决定了建筑的外部形态,及两栋以绿色顶棚相连的居住单元,住户们从顶棚下方进出建筑空间。位于场地底层外围的商业空间,激活了街区生活,形成了居住社区的公共活动场所。居住单元多位于东侧的建筑,而位于西侧的建筑除具有居住功能外还拥有公共设施及老年活动中心。分布于各层平面及露台的空中花园成为公共社交空间,为居住者与周边社区提供良好的公共活动环境。

Located between the new green corridor and the existing neighbourhood along the railway, the Housing Complex will be a kick-off project part of a larger urban redevelopment with mixed use buildings for the whole area. The triangular plot defines the shape of the two buildings connected by a green canopy around the courtyard which serves as an entrance for the residents. Commercial spaces on the perimeter of the ground floor generate street life and activate the public spaces around the building. The east building houses most of the apartments while the west tower concentrates the mixed-use program, with social facilities, apartments and a senior’s day-care centre. Distributed in several floors and connected by green terraces, the Sky Park works as a social hub open to the public, which brings together residents and the local community.

▼设计概念,design concept

立面

Façade

趣味性网格立面和开窗为建筑营造了多变的外部韵律。内凹于结构的外墙为住户提供了必要的日晒遮挡,帮助调控室内温度。与台湾大多数利用统一的外部材料包裹建筑外墙、柱子和楼板的居住社区不同,Mecanoo的设计师决定让这栋建筑的结构与外墙形成强烈的对比关系,用绿色和白色的瓷砖填满灰泥结构网格。彩色瓷砖的运用呼应了典型的台湾建筑形式,灵动活泼的瓷砖组合方式形成了高雄社会住宅的独特标签。

A playful grid of vertical elements and windows creates various rhythms on the façade. The depth between structure and the exterior walls provides shadow and reduces the solar heat gains inside the apartments. Different from most housing blocks in Taiwan where façade materials are used to cover walls, columns and slabs, Mecanoo’s choice for this social housing is to create a contrast between structure and walls: green and white coloured ceramic tiles are used to infill the structural grid covered in stucco. The coloured tiles, a typical material largely used in Taiwanese architecture come together in a playful composition to pattern the visual identity of Kaohsiung Social Housing.

▼乐高模型,lego model

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼标准层平面图,typical floor plan

Programme: Housing Complex of 234 units with 28,600 m², including 915m² of commercial spaces, 330m² of social facilities (gym, shared kitchen, reading room and outdoor spaces), parking for 137 cars and 266 scooters.

Size: 28,600 m2

Design: 2016

Realisation: 2018-2020

Client: Urban Development Bureau, Kaohsiung City Government, Taiwan

Local partner: Chao Architects, Kaohsiung

Structural engineer: Supertek, Taipei

Map coordinates: 22.638204, 120.318646

Address: No. 22, Ankang Road, Lingya District, Kaohsiung City, Taiwan 802

Awards: 1st Prize Competition

image made by Mecanoo architecten

Chinese text: gooood

More: Mecanoo Architecten

更多关于:Mecanoo Architecten on gooood

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部