景观视频教程

NOVERCA住宅,葡萄牙 / ATELIER JQTS

图库/居住环境/2018-6-8 23:11 513 0 收藏

NOVERCA住宅是为葡萄牙Maria Veleda学院的学生设计的多感知型空间,该项目始于5年前,顺应了学校本身的发展方向。它致力于为身患残疾的学生们创造一个自主的空间,尽管在实现的过程中遇到了资金不足的问题。

NOVERCA is a project of a multisensory space for the students of Maria Veleda School, in Portugal, and is the result of a process begun about five years ago together with the direction of the school. They wanted to create an autonomous space for multiple handicapped students and there was a lack of resources and founds to actually realize it.

▼住宅外观,exterior view

几年前,当地政府决定将残疾学生纳入普通校园,却未能提供必要的、能够满足使用需求的自主教学空间。理想情况下,这些学生应当相互结伴,学习两到三门课程,余下时间则在专属的、配有感知设备的房间内独立学习和生活。需要指出的是,目前葡萄牙国内的学校极少配有此类能够帮助残疾学生融入校园生活的设施。

A few years earlier the government had made the decision to integrate all multiple handicapped students in schools without ever creating the necessary conditions for them to have an autonomous teaching space and adapted to their limitations. Ideally these students would have two or three subjects together with the others, and in the rest of the time they would have individual accompaniment in their own space with sensorial equipment. It may be relevant to point out that among all the schools in the country it is extremely rare to have this kind of spaces that certainly facilitate the integration of these students.

▼住宅拥有一个低矮的钢筋混凝土基座,the project consists on a reinforced concrete podium

▼木结构的体量,a wooden structure

▼屋檐细部,eave detail

设计师决定顺应这一举措,与众多教授、学生、父母以及当地所有的教育团体进行合作,定期安排校园例会,以制定出融合多方意见的项目提案,并在既定条件下给出成本最低的可行性方案。五年后,通过各类筹款活动及建筑和教育竞赛,项目终于获得了有限的资金。同时还要感谢Jular建筑木材公司与设计方的通力合作,最终促成了新建筑类型及系统的开发。Santomargo和Aresta Renovada也为项目作出了巨大贡献和热情声援。

We have decided to actively collaborate in this initiative and we had the chance to work together with the professors, the students, and their parents, as well as all the educational community from this region. It was decided to schedule a series of regular meetings in the school with the intention of develop a common project and incorporate the different opinions until we arrive to a final proposal with the lowest cost as possible according with the given conditions. After a period of five years it was finally possible to guarantee a minimum funding for the project due to the various fundraising events and to the participation in architectural and educational competitions. This step was also possible thanks to the great collaboration of the company Jular which is specialized in wooden construction and has decided to work with us on a new prototype and construction system. Santomargo and Aresta Renovada also gave their great contribution on the works and all of them expressed the solidarity with the initiative.

▼无障碍入口,accessible entrance

NOVERCA住宅面积大约90平方米,为孩子们提供了小型的居住空间,包括小厨房、主活动室、书房、一个特殊的感知型空间(snoezelen),以及一间浴室。在建筑方面,住宅拥有一个低矮的钢筋混凝土基座,主要结构由木材构成。纤薄的墙壁在作为结构部件的同时为住宅赋予了整体的统一性。

NOVERCA has approximately 90m2 and works as a small house for those children. It has a small kitchen to learn how to handle household issues, a main activity room, a small study room, a special sensorial space (the snoezelen room), and a bathroom. In architectural terms it consists on a reinforced concrete podium that establishes the horizontal plate on which the whole structure of wood stands. Here all the thin walls work as structural elements helping each other to create the overall unity.

▼主活动室,main activity room

▼纤薄的墙壁在作为结构部件的同时为住宅赋予了整体的统一性,all the thin walls work as structural elements helping each other to create the overall unity

▼一系列细梁构成了紧凑的屋顶平面,将重量传递到墙壁顶端,the roof is create by a set of very thin beams that generate a compact plane that lays all its weight on the top of the walls and stabilize them again

▼细部,detail

▼混凝土立柱独立于室内的直角布局,the concrete pillar runs away from the orthogonality of the space

▼立柱传达出一种强烈的现象学特征,a symbolic element with a strong phenomenological character

一系列细梁构成了紧凑的屋顶平面,将重量传递到墙壁顶端,同时增强了墙体的稳定性。这意味着所有结构(墙壁和屋顶)均承担了一部分承重功能,使空间结构和实体结构融为一体。整个住宅之中仅有一座立柱与众不同,它有着粗糙的钢筋混凝土体量,并且独立于室内的直角布局。它高于墙壁、低于屋顶,为学生们传达出一种强烈的现象学特征。

Then the roof is create by a set of very thin beams that generate a compact plane that lays all its weight on the top of the walls and stabilize them again. This means that all the elements (walls and roof) contribute to the structural function of the building and there is no difference between spatial structure and physical structure. Paradoxically, there is only pillar in the whole project that rises up unexpectedly, solitary and massive. It has a raw finishing from the reinforced concrete and runs away from the orthogonality of the space. Although it’s higher than the walls it’s actually lower than the roof and expresses its own condition of being a symbolic element with a strong phenomenological character for the children.

▼室内细部,interior detail

▼渲染图拼贴,collages

▼轴测图,axon

▼总平面图,situation plan

▼场地平面图,site plan

▼平面图,floor plan

▼立面图,elevations

NOVERCA HOUSE

ATELIER JQTS

LOURES, PORTUGAL, 2017

Client Escola Básica MarIa Veleda

Project Team João Quintela, Tim Simon

Engineering Carla Belga, Ricardo Gomes

Interiors Collaboration Belén GoñalonsConstruction Jular, Santomargo, Aresta Renovada

Photography Diana Quintela

More:ATELIER JQTS。更多关于他们:ATELIER JQTS on gooood

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部