景观视频教程

Corbel住宅,印度 / Kamat & Rozario Architecture

图库/居住环境/2018-5-2 16:00 826 0 收藏

设计师以喀拉拉邦当地建造传统为灵感,为住宅融入现代性,充分实现并满足了业主的意愿和期待。设计师很快捕捉到这一传统住宅风格中的独特之处,比如住宅周身围裹在游廊之中;居住底层由石材铺面,搭配拱廊和柱子均加重了这一空间的厚重之感;相较一层,从铺装和风格来说二层空间则较为轻盈。综上特征,设计师整合了建筑正立面的设计灵感。

The design developed from the client’s brief, which was to have a modern house inspired from the family’s roots in Kerala, India. We looked towards traditional palace construction of Kerala for inspiration. We noticed a few key features that most of these structures portrayed, such as – the verandah that wrapped the living spaces all around, the appearance of a heavy masonry base on the ground floor, with thick arches and carved columns and a first floor which appeared to be lighter in terms of materials and overall treatment. This became the inspiration for the front façade of the building.

▼住宅正立面,the front facade

富有雕塑之感的柱子是喀拉拉邦传统建筑的标志性元素,设计师沿用了柱子的装饰效果同时赋予其一定的现代性。设计师将金属板雕刻成传统柱式的轮廓并装饰在柱子上。这一独特的柱式构成了正立面的主要特征,并伴随上层阳台围绕建筑空间排列开来。南立面悬挑在为住宅遮挡阳光的同时,也帮助室内获得良好的通风效果。

Carved columns, which are a prominent element of traditional Kerala architecture, were adopted but with a contemporary twist. We fashioned them using metal sheet, cut out to match the silhouette of a traditional column and placed as a cross. These columns frame the front of the house and sit on a large continuous overhanging balcony. The overhang in the front not only protects the south façade but also allows for ample cross ventilation.

▼南立面悬挑为住宅遮挡阳光,the overhang in the front protects the south façade from the sun

▼拥有传统特征的现代柱式,the traditional carved columns were adopted with a contemporary twist

建筑两侧均展现出明显的砖房特征。陶土色立面与传统喀拉拉邦建筑如出一辙,与此同时,由轻盈柱子支撑的外向阳台立面又与陶土色外墙形成了鲜明的对比。波动起伏的砖墙形象描绘了带有芒格洛尔风格的屋顶,其最终效果极具趣味性。该立面采用荷兰式砌合法,波动的砖墙将立面窗口镶嵌在内。此外,这一波动的立面还显现在居住环境内侧,营造了戏剧性的空间效果。

The two sides of the building show the strong presence of exposed brick masonry. The earthy terracotta colour makes a direct reference to the materiality of Kerala architecture and stands in sharp contrast to the light metal balconies pushing through in the front and rear. Openings in the masonry are kept minimal in order to accentuate the openness in the front and rear. The undulating brick masonry is a playful interpretation of a Mangalore tiled roof surface – another element seen extensively in Kerala. The masonry swells out to allow for openings and is constructed using the Flemish bond. As the brick gradually corbels outwards, its negative imprint is seen on the inner side – almost as an acknowledgement of the drama outside!

▼波动的住宅侧立面,the undulating brick masonry

▼采用荷兰式砌合法,the masonry is constructed using the Flemish bond

▼墙面细部,detail of the wall

住宅平面规划极其精简。开放空间,公共和半私密空间以及客房均在底层平面组织。较为私密的空间如主人卧室,儿童卧室均布置在二层平面。住宅正立面朝向一条安静的街道,背靠花园。外向的正立面结构令居住空间获得良好的观景效果。位于楼梯间顶部中心的天窗,帮助维持居住环境里的空气环流。

The planning has been kept simple. The open and continuous public and semi public spaces are on the ground floor along with the guest bedrooms. Individual private spaces for the couple and their children, along with a separate family area are on the first floor. The main exercise of designing the plan as an outward looking structure was to take full advantage of views. The front opens up to a quiet street and the rear to a park. A centrally located skylight over the staircase allows a mild draft of air by ventilating it at the upper level aiding the movement of air.

▼开放式规划,the open layout

▼波动的立面在内部营造了戏剧性的空间效果,the dramatic effect created by the undulating brick masonry

居住空间的室内装饰也体现了对传统喀拉拉邦住宅的回应。柚木与藤编屏风无不渲染着怀旧复古之情。空间中连续的花岗岩地板进一步强调了开放的空间布局。住宅通过屋顶太阳能电板对居住生活进行能源供给。

The use of materials for the interiors was also inspired by those seen in a traditional Kerala home. The combination of cane screens with teak wood is an attempt to add that element of nostalgia to an otherwise minimal interior. The continuous, almost monolithic granite floor helps further accentuate the open ground floor plan. The house is powered by solar panels placed on the roof of the structure.

▼空间中连续的花岗岩地板进一步强调了开放的空间布局,the continuous, almost monolithic granite floor helps further accentuate the open ground floor plan

▼二层卧室,bedroom on the upper floor

▼二层游廊,balcony

▼交通空间,circulation space

▼立面构成,composition of the facades

▼底层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,the first floor plan

▼三层平面图,the second floor plan

▼屋顶露台平面,the terrace plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Fact File

Name of the project: Corbel House

Architect: Kamat & Rozario Architecture

Website: www.kamatrozario.com

Email: contact@kamatrozario.com

Year of completion: 2018

Project Area: 3650 sq ft

Location: Bangalore

https://goo.gl/maps/ZbqTmDfue5T2

Photographer: Niveditaa Gupta & Lester Rozario

Design Team: Smruti Kamat-Rozario, Lester Rozario & Divya Joseph

Project Architect: Divya Joseph

Cost: 15 million INR

Manufacturers/Products: St Gobain- Glass

Jaquar- Bathroom Fittings

Greenply- Plywood/Veneer

Asian Paints- Paint

More:

Kamat & Rozario Architecture

暂无评论,快来抢沙发!

园林吧内容由用户发布,版权归原作者所有,未经允许不得转载。若有内容侵犯到您的权益,请联系我们删除。

返回顶部